REKORDERI S MORA

Otkrijte gdje su u Hrvatskoj sudovi najsporiji, a gdje najbrži

22.09.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Prema istraživanju Ministarstva pravosuđa koje prenosi Jutarnji list, najsporije Gruntovnice su u priobalju, gdje građani na rješenja čekaju oko godinu dana. Rekorder u sporosti je Stari Grad na Hvaru, a najučinkovitiji referenti su, pak, u Vinkovcima, Virovitici, Križevcima, Rovinju...

Građanin koji pokuca na vrata Gruntovnice Općinskog suda u Starom Gradu na Hvaru sa zahtjevom za uknjižbu neke promjene nad nekretninom koju posjeduje, čekat će rješenje po tom zahtjevu u prosjeku 356 dana. Isti zahtjev stanovniku Križevaca gruntovnica Općinskog suda riješit će u prosjeku za samo jedan dan. Ovlašteni referent zaposlen u gruntovnici u Križevcima prima otprilike istu mjesečnu neto plaću kao i onaj zaposlen u gruntovnici Općinskog suda u Starome Gradu, između 4000 i 5500 kuna, ovisno o godinama staža.

Analiza koju je provelo Ministarstvo pravosuđa otkrila je drastične razlike u brzini kojom Gruntovnice pri općinskim sudovima diljem Hrvatske rješavaju predmete. Utvrđeno je da je čak devet od deset najsporijih Gruntovnica u sklopu općinskih sudova na otocima i u priobalju, a izuzetak je samo jedan - onaj u ličkoj općini Gračac. Rekorder u sporom rješavanju predmeta je već spomenuta Gruntovnica Općinskog suda u Starom Gradu na Hvaru, gdje se predmet rješava u prosjeku godinu dana.

Na drugom mjestu neslavne ljestvice je Gruntovnica Općinskog suda u Makarskoj, koja jedan predmet rješava u prosjeku 286 dana. Treći po neefikasnosti je zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Supetru na Braču, gdje se predmet rješava u prosjeku 237 dana. Gruntovnici Općinskog suda u Omišu za rješenje jednog predmeta treba 221 dan,  onoj u Solinu 181 dan, na općinskom sudu na Krku za to je potrebno 158 dana, Gruntovnici Općinskog suda u Kaštel Lukšiću 148 dana, gruntovnici u Gračacu 145 dana, malološinjskoj 125 dana, a deseto mjesto na listi najsporijih drži Gruntovnica Općinskog suda u Splitu, kojoj za rješavanje jednog predmeta u prosjeku treba 99 dana - piše Jutarnji list.

Rekorderi u učinkovitosti su Gruntovnice općinskih sudova u Vinkovicima, Virovitici, Križevcima, Rovinju, Županji, Donjem Miholjcu, Ludbregu, Slatini, Čazmi i Orahovici.

U Ministarstvu pravosuđa nisu odgovorili zbog čega su razlike u obavljanju istog posla drastične. No odgovor bi možda mogao ležati u obrazovanosti referenata.

Ministar Orsat Miljenić u svibnju je oformio specijalni tim referenata, uglavnom iz zagrebačke Gruntovnice, da očiste najneurednije Gruntovnice u državi od nagomilanih predmeta. Prvi posao tog tima jest čišćenje Gruntovnice Općinskog suda u Makarskoj, koji je u svibnju ove godine, kad je tim počeo raditi na predmetima, imao 6649 neriješenih predmeta. Do danas je taj broj smanjen na 4275 predmeta, a u Ministarstvu procjenjuju da će do kraja godine makarska Gruntovnica biti očišćena od starih predmeta. Pokaže li se model uspješnim, tim će se u prvoj polovici 2013. prihvatiti rješavanja starih predmeta u gruntovnici Općinskog suda u Supetru i na Krku.