rezultati istrage

Otac koji je bacio četvereo djece s balkona u tom trenutku bio je ubrojiv

16.05.2019 u 19:38

Bionic
Reading

Otac koji je svoje četvero djece bacio s balkona kuće na Pagu - neće se moći braniti neubrojivošću. N1 televizija objavila je informacije o rezultatima istrage

Dva i pol mjeseca od zločina, Državno odvjetništvo završilo je istragu protiv oca s Paga, kojeg čeka optužnica za četverostruki pokušaj teškog ubojstva vlastite djece, prenosi N1.

"Istraga je zaključena i sada za nekoliko dana će uslijediti optužnica koja će biti podnesena Županijskom sudu u Zadru", kazao je Duško Berović, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.

Tijekom istrage ispitana su četiri svjedoka, između ostalog i supruga osumnjičenog. Uz druge dokazne radnje, presudnu ulogu u istrazi imalo je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog.

"Konzilij liječnika, dakle kombiniranog vještačenja, psihologijskog-psihijatrijskog vjestašenja, ustanovio je da ovaj počinitelj, dakle okrivljenik, u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv", kaže Berović.

S obzirom da je ocu određen istražni zatvor i dalje se nalazi u zatvorskoj bolnici. Od njegova odvjetnika doznali smo da će zbog zdravstvenih problema uskoro biti podvrgnut i operativnom zahvatu. Osumnjičenik se za vrijeme trajanja cijelog postupka branio šutnjom pa treba vidjeti hoće li s tom praksom nastaviti i na sudu. Odvjetnik nam to danas nije mogao ni potvrditi niti opovrgnuti.

Istražni zatvor istječe mu za 12 dana.

"Ako bude podignuta optužnica u tom slučaju državni odvjetnik ima pravo predlagat produljenje istražnog zatvora i o tome će odlučivati optužno vijeće Županijskog suda u Zadru po zaprimanju optužnice", objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Visković je pojasnio i kolike su kazne za četverostruki pokušaj ubojstvo.

"Tu su propisane kazne zatvora do 40 godina zatvora, s tim što se u posebnim situacijama kad imamo stjecaj više tih kaznenih djela može se izreći i kazna zatvora do 50 godina."

U međuvremenu, smijenjena je i ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru čiju je smjenu, kao i inspekcijski i stručni nadzor, nakon zločina, zatražila resorna ministrica Nada Murganić.