stiže zamjena

Barišić stavio mandat u mirovanje i osigurao da HDZ i dalje ima većinu u Saboru

  • Autor: V. B/Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2020 21:30
  • Objavljeno 17.09.2020 u 18:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Dražen Barišić saborski zastupnik HDZ-a stavio je kasno poslijepodne mandat u mirovanje. Na njegovo mjesto trebao bi doći netko s liste iz šeste izborne jedinice', kazao je Branko Bačić, šef HDZ-ova kluba u Saboru. Na taj način HDZ-ova većina u Saboru nije upitna

Na pitanje zna li se već tko će biti Barišićev nasljednik u Saboru, Bačić je rekao da će to biti netko od preostalih kandidata na listi u VI izbornoj jedinici. "O tome će odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a. Time je vladajuća većina stabilna i neupitna, Vlada ima punu potporu u Hrvatskom saboru i nastavit ćemo se boriti protiv kriminala i korupcije i svega što smo u našem izbornom programu najavili", poručio je šef Kluba HDZ-a u RTL-u Danas.

"Sutra je glasovanje gdje ćemo trojici zastupnika protiv kojih je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak skidanja imuniteta glasovati. Kao što vidite svi će klubovi takvu odluku i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva podržati, a već prilikom idućeg prvog glasovanja u Hrvatskom saboru će novoizabrani zastupnik položiti prisegu i započeti s radom', kazao je Bačić.

Podsjetimo, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je u četvrtak odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za zastupnike Dražena Barišića (HDZ), Vinka Grgića (SDP) i Darka Puljašića (HDZ).

Barišić i Grgić dovode se u vezu s malverzacijama u sklopu koje je uhićen čelik Janafa Dragan Kovačević. Zahtjev za suglasnost za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića zatražio je USKOK zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem i zlopuorabe položaja, a za Grgića DORH radi sumnje u primanja mita.

Zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću uputio je slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018.. Skidanje imuniteta se traži kako bi mogao nastaviti započeti proces zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

Dok Puljašić, i kad mu se skine imunitet, može dolaziti u Sabor na posao Barišić i Grgić, s obzirom da je kod njih zatraženo i lišavanje slobode to ne mogu. Za tanku HDZ-ovu većinu to bi značilo ruku manje na glasanjima petkom. Stavljanjem manada u mirovanje Barišić je HDZ-u osigurao da mogu imati potrebnih 76 ruku i bez njega.

Bačić se referirao i na slučaj gradonačelnika Požege Darka Puljašića kojem je također skinut imunitet, ali se on ne dovodi u vezu s aferom Janaf nego je zahtjev za skidanje imuniteta uputio slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

"Skidanje imuniteta gospodinu Puljašiću nije povezano s današnjim istragama i radnjama  koje provodi Državno odvjetništvo. Gospodin Puljašić je izabrani gradonačelnik Požege i mi smo znali da je protiv njega istraga otvorena, međutim nije bila podignuta optužnica. Njega je njegova matična nadležna teritorijana županijska organizacija predložila za kandidata u Sabor", rekao je Bačić.

Napomenuo je i kao se vodi presumpcijom nevinosti, a poručio je i kako kazneno djelo, korupcija i kriminal nisu stranački obojana, ona se veže uz pojedinca. Nikoga ne optužujem od kolega, ali želim reći da kazneno djelo ima ime i prezime. Bilo kakvo kazneno djelo da se dogodi, a da ga je počinio netko iz HDZ-a, odbijam da ima ikakve veze s HDZ-om ili drugom političkom strankom. Vidite da su neki iz SDP-a i HNS-a, možda i neke druge stranke. Ne bih generalizirao već vezao djelo uz osobu imenom i prezimenom."

Jandroković: Glasovanje u sutra u 10 sati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u Koprivnici glasanje u Saboru o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljišiću, te SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću za petak u 10 sati.

"Mandatno-imunitetno povjerenstvo održalo je sjednicu i jednoglasno su donesene odluke o skidanju imuniteta zastupnicima za koje je to zatražio DORH. Hrvatski sabor sutra će o tome glasovati u 10 sati. Parlamentarna većina ostaje 76 zastupnika", rekao je Jandroković u Koprivnici gdje je sudjelovao na dodjeli nagrada "Zlata vrijedan" za najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj u 2020. godini.

Zastupnik Dražen Barišić član je HDZ-a gradonačelnik je Velike Gorice od 2009. godine, mandat j-e nakon toga tri puta potvrdio na lokalnim izborima. U Sabor ulazi 2015. godine na HDZ-oj listi u VI. izbornoj jedinici, a ponovno je izabran i na nedavnim parlamentarnim izborima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!