'SITUACIJA KATASTROFALNA'

Ostojiću je prioritet porast nataliteta

01.01.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je rodilište u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, gdje je obišao prvorođene bebe u 2013. godini

O novom ministru nakon lokalnih izbora

'Cijeli je niz kandidata koji mogu aplicirati na moje mjesto, no o tome ćemo nakon što prođu loklani izbori', najavio je Ostojić.

'Definitivno ima cijeli niz kandidatkinja i kandidata koji mogu obnašati funkciju ministra zdravlja i o tome ćemo naravno nakon izbora za gradonačelnika Grada Zagreba i nakon pobjede u svibnju ove godine ', poručio je Ostojić.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 41 000 beba. Nažalost, ta brojka iz godine u godinu opada, upozorava ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dobra je vijest da je smanjena i smrtnost beba, koja je sada na razini ispod 3,5 promila što je u europskom prosjeku. No prostora za napredak ima, poručuje Ostojić, navodeći rodilište u Petrovoj kao primjer izvrsnosti.

'Upravo u ovoj bolnici je referentni centar za tzv. komplikacije u trudnoći. Tu je i gospođa iz Županje, koja je ovdje rodila svoje četvrto dijete. To je još jedan dokaz da se i Slavoniji, i Primorju i Dalmaciji, moraju pružiti maksimalne usluge u referalnim centrima, centrima izvrsnosti, kao što je Petrova bolnica. Izrazito smo ponosni da nam ovdje dolaze pacijenti iz cijele države', pohvalio se Ostojić.

Ministar je istaknuo povećanje nataliteta kako jedan prioriteta njegova ministarstva u ovoj godini, no ono može doći tek kad se, podsjeća Ostojić, poboljšaju uvjeti života u Hrvatskoj. 'Treba nam posao i treba nam kvaliteta života u smislu ostalih institucija i popratnih aktivnosti, prvenstveno dječji vrtići', kaže Ostojić.

U Zagrebu će se ove godine, prema planu, graditi samo jedan dječji vrtić, a Ostojić to namjerava promijeniti, jer kaže da neće doći do porasta nataliteta ako nema potrebnih sadržaja, poput vrtića i škola. Svi prioriteti ministarstva zdravlja idu svojim uobičajenim tijekom.

'To su tri akcijska plana - plan javnog zdravstva, masterplan bolnica i što je najvažnije akcijski plan ljudskih resursa', dodao je Ostojić. Podsjetio je da je demografska slika Hrvatske katastrofalna - manje je djece do 15 godina života, nego starijih do 65 godina života. Da bi se država razvijala, situacija bi trebala biti obrnuta, upozorava Ostojić.