NADZOR TAJNIH SLUŽBI

Ostojić: Netočne su tvrdnje Sarnavke i Gazivode

02.03.2010 u 17:23

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić danas je ocijenio netočnim navode u medijima članice Vijeća za građanski nadzor sigurnosno- obavještajnih agencija Sanje Sarnavke i bivšeg člana Tina Gazivode da godinu dana to Vijeće nije dobilo odgovor na zahtjev da se objavi sažetak godišnjeg izvješća o njihovom radu na saborskoj internetskoj stranici i da se marginalizira rad tog Vijeća.

Ostojić u priopćenju podsjeća da je na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Vijeća za građanski nadzor sigurnosno- obavještajnih agencija lani u srpnju rečeno da se ne može odobriti objavljivanje sažetka jer Odboru nije dostavljeno cjelovito izvješće o radu Vijeća pa ne može ocijeniti jesu li podaci u sažetku izvješća točni.

Napominjući kako su izvješće opetovano zatražili 26. veljače, Ostojić navodi da Vijeće godinama odbija dostaviti svoje izvješće o radu pa je na taj način javnost uskraćena za tu informaciju.

"Netočna je tvrdnja", kaže Ostojić, "da se marginalizira rad Vijeća neizborom šestog člana Vijeća jer je Odbor odmah nakon razrješenja pokrenuo postupak imenovanja. No, s obzirom na to da je, zbog stupnja tajnosti podataka s kojima Vijeće radi, nužno raspisati natječaj, provesti raspravu o kandidatima i izvršiti sigurnosnu provjeru, postupak još nije dovršen".

U priopćenju se također ističe da je povodom zahtjeva Vijeća, vezano uz njegovu ovlast za nadzor nad Operativno-tehničkim centrom za nadzor telekomunikacija (OTC), Odbor u saborsku proceduru prije godinu dana poslao Zahtjev za autentičnim tumačenjem Zakona o sigurnosno- obavještajnom sustavu.

Vezano uz kontrolu trošenja financijskih sredstava Sigurnosno- obavještajnih agencija, iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost navode da su o tome raspravljali povodom donošenja državnog proračuna napominjući, međutim, da ta problematika ne spada u nadležnost Vijeća.

Ostojić je članovima Vijeća poručio i da bi prije istupanja u javnosti u kojem komentiraju rad Vijeća, agencija i drugih tijela te osoba u pitanjima nacionalne sigurnosti, Vijeće moralo zatražiti suglasnost Odbora, što, prilikom istupanja u javnosti 1. i 2. ožujka 2010. nisu zatražili ni Sarnavka niti Gazivoda.