ČISTE RUKE

Ostojić: 'Karamarko je lagao'

05.04.2011 u 19:01

Bionic
Reading

U ime SDP-a Ranko Ostojić trijumfalno je stao pred novinare i prokomentirao raspletanje afere Daimler: dokazalo se, tvrdi, da nitko od članova Račanove vlade nije uzeo mito za kupnju 210 vatrogasnih vozila

Nakon uhićenja dvojice suvlasnika tvrtke IM Metal iz Ozlja, Marka Vukovića i Ivana Žabčića, u SDP-u su procvjetali: u ime stranke pred novinare je stao Ranko Ostojić i prokomentirao policijsko priopćenje koje, priznaje, ni sam nije do kraja razumio.

'Punih godinu dana nakon što smo tražili da se rasvijetli ova afera i prestane s podmetanjem članovima vlade pokojnog Ivice Račana, pokazalo se da smo bili u pravu. Ovo nije bitno samo za SDP, već i za Hrvatsku', kazao je Ostojić.

Upozorio je da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko evidentno lagao kada je u veljači ove godine izjavio da se aferom Daimler bavi USKOK.

'Priopćenje o dovršenoj istrazi stiglo je iz policije, što znači da u ovom slučaju nikakav mito nije ni postojao jer bi se u tom slučaju radilo o uskočkom predmetu', dodao je Ostojić.

On i dalje tvrdi da je posao nabavke 210 vatrogasnih vozila, sklopljen na kraju mandata Račanove vlade, bio povoljan i koristan za Hrvatsku, no brine ga činjenica da se iznosi koji su se u SAD-u spominjali kao 'mito hrvatskim dužnosnicima' ne poklapaju s iznosima za koje su direktori IM Metala kazneno prijavljeni.

Nije propustio spomenuti ni novinarsko otkriće da je jedan od suvlasnika ozaljske tvrtke Denis Pavlović dugogodišnji prijatelj ministra Karamarka i direktor tvrtke Soboli, koja se u javnosti s Karamarkom često povezivala niti podatak da se u američkom procesu spominjalo da je mito dužnosnicima davan u periodu od 2003. do 2007. godine.

'Svejedno, čini mi se da vlast u ovom trenutku pokušava skrenuti pažnju javnosti u jeku najveće afere u zdravstvu u povijesti Hrvatske', smatra Ostojić. Nije želio komentirati činjenicu da su uhićeni poduzetnici vrlo bliski HDZ-u ni spekulirati oko toga je li dio novca eventualno završio u njihovoj stranačkoj blagajni.

'Neću sebi uzeti za pravo optuživati bez dokaza. Političari u Hrvatskoj nisu svi isti niti će biti isti', kazao je Ostojić.

Javnost je svejedno pozvao da ponovno obrati pažnju na fotografije s nedavnog sajma oružja u Splitu, gdje se premijerka Jadranka Kosor paradno fotografirala s danas uhićenim direktorima.