ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST

Ostavka ministra nakon samoubojstva zatvorenika

20.01.2009 u 17:49

Bionic
Reading

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Cwiakalski dao je u utorak ostavku nakon novog samoubojstva zatvorenika osuđena u aferi otmice i ubojstva sina jednog industrijalca

VARŠAVA - "Predao sam ostavku i premijer ju je prihvatio", rekao je ministar novinarima. Cwiakalski će obavljati dužnost do imenovanja nasljednika.

"Prihvatio sam ostavku ministra Cwiakalskog, iako i dalje imam dobro mišljenje o njegovu radu, ali ne mogu prihvatiti propuste, ravnodušnost i slabosti u službama odgovornima za to samoubojstvo", rekao je premijer Donald Tusk novinarima. Objasnio je da je s političkog stajališta odgovorna hijerarhijski najviše pozicionirana osoba.

Premijer je također najavio nove ostavke - jednog zamjenika ministra pravosuđa, glavnoga državnog odvjetnika te zatvorskog dužnosnika.

Premijer je također rekao kako je sklon osnivanju parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi se bavilo tom aferom, što traži oporba.

Ostavke ministara i podređenih povezane su sa samoubojstvom Roberta Pazika, zatvorenika koji se objesio u zatvoru u Plocku. On je bio osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva.

To je bilo treće samoubojstvo u aferi otmice i ubojstva Krzysztofa Olewnika, sina poljskog industrijalca, u početku 2000-ih, čiji nalogodavci nikad nisu pronađeni.

U sklopu tog predmeta deset osoba osuđeno je na zatvorske kazne.