PORUKA ŠTRAJKAŠA

'Ostaje naivna vjera da će političari nešto i učiniti'

06.07.2011 u 13:45

Bionic
Reading

'Prestali smo se nadati u političke strukture jer su nas toliko puta iznevjerile, pa se stvarno čini naivno očekivati da će reagirati odgovorno i savjesno. Ipak, još uvijek negdje ostaje naivna vjera da će možda nešto i učiniti', poručuje Đurđica Čilić-Škeljo iz Akademske solidarnosti

Akademski djelatnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, okupljeni u Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost, na svojim su radnim mjestima, ali se ponašaju sukladno zakonskim mehanizmima i pravilima štrajka. Na fakultetu su u vrijeme kad bi trebali održavati konzultacije ili ispite, ali ne obavljaju nijednu od aktivnosti.

'Imamo dojam da je cijeli Filozofski fakultet u štrajku. Ipak, ne možemo govoriti u ime kolega koji su organizirani u druge sindikate i koji službeno ne štrajkaju. Ne vidimo ih, ali to ne znači da ne ispunjavaju svoje dužnosti. Što se nas tiče, tu smo – i štrajkamo', poručuju iz Akademske solidarnosti.

Među onima koji su u štrajku je i dr. sc. Đurđica Čilić-Škeljo, viša asistentica na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti, koja je vrlo aktivna u Akademskoj solidarnosti, kako kaže, 'od samih početaka'. 'Ministrovo ustrajavanje nadrasta moju sposobnost razumijevanja. Političko nasilje nikako ne prestaje i on očito sve želi provesti do kraja. Sve to upućuje na neku motivaciju koju nije otkrio. Možda zvučim prenaglo, ali apsurd na kojem inzistira upućuje na nešto što ćemo naknadno doznati. Osim ako druge instance ne pomognu', prokomentirala je dr. sc. Čilić-Škeljo prve reakcije, odnosno izostanak istih od strane odgovornih na zahtjeve akademskih djelatnika za povlačenje iz procedure paketa zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Unatoč nepovjerenju koje, zajedno sa svojim kolegama, ima u političke strukture, ističe da 'još uvijek negdje ostaje naivna vjera da će oni možda i reagirati'. 'Iskreno, prestali smo se nadati u političke strukture i prema njima njegujemo odnos nepovjerenja. Toliko su nas puta iznevjerile da se stvarno čini naivno očekivati da će reagirati odgovorno i savjesno prema svom biračkom tijelu', tvrdi dr. sc. Đurđica Čilić-Škeljo.

Ipak, polaže nade u najavljeni susret s predsjednikom Josipovićem, ali i saborski Odbor za obrazovanje, znanosti i kulturu slikovito poručujući da 'tamo još uvijek ima suvislih ljudi koji su svjesni da ulaze u opasnu sferu ako sporni zakoni ne samo ostanu u proceduri, nego i stupe na snagu'.

'Ušli smo u zonu u kojoj šteta još može biti sanirana i zato se uzdamo da je ovo trenutak u kojem će razum prevladati. Ne dogodi li se to, šteta raste i teško će je biti nadoknaditi. Ipak, stvari su još uvijek podatne za sanaciju', zaključila je dr. sc. Đurđica Čilić-Škeljo.

Štrajk!