majke srebrenice PREDSJEDNICI

'Oslovljavale smo vas 'kraljicom Balkana', grdno smo se prevarile'

07.09.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Otvorenim pismom Majke Srebrenice obratile su se hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zbog njezinih izjava o Bosni i Hercegovini. U njemu navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Europi, neodoljivo podsjeća na razdoblje koje je prethodilo agresiji na BiH. Pišu kako su se, na žalost, grdno prevarile jer su je smatrale 'kraljicom Balkana'

'Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale 'kraljicom Balkana' i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile', stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsjednicu, piše N1.

Iz bošnjačkih udruga ističu kako se neistinitim izjavama pravi golema šteta BiH i njezinu europskom putu jer se postavlja pitanje što će Europi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset tisuća potencijalnih terorista.

'Pozivamo vas kao majke Srebrenice da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svi svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo vam iskazali u Srebrenici', navodi se u pismu te dodaje:

'Unatoč svemu pozivamo vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja', poručili su Kolindi Grabar Kitarović.

U potpisu pisma stoje predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe, Obitelji zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, Žrtava i svjedoka genocida Sarajevo, Demobiliziranih boraca sudionika Marša smrti - srpanj 95 Podrinje - Ilidža, Obitelji i prijatelja nestalih Bošnjaka 'Naše sjećanje' Bratunac, Udruženje žena Podrinje - Ilidža i Udruženja građana Srebreničke majke.