potpisan ugovor s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak

Osječko-baranjska županija sufinancira kamate za kredite za poduzetništvo žena i mladih

18.12.2018 u 15:23

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je u utorak ugovore o poslovnoj suradnji sa sedam poslovnih banaka na provedbi programa kreditiranja poduzetništva žena te kreditiranja poduzetništva mladih koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), čiji je ukupni kreditni potencijal 30 milijuna kuna, pri čemu županija sufinancira kamate

Nakon potpisivanja ugovora, župan Anušić je istaknuo da županija, u skladu s prijašnjim najavama, povećava izdvajanja za gospodarstvo.

'Nastavit ćemo pratiti trendove i u 2019. godini te nastojati još više povećati investiranje u gospodarstvo', rekao je Anušić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović objasnila je kako je u srpnju ove godine s HBOR-om potpisan ugovor po kojemu županija sufinancira kamate na kredite namijenjene provedbi programa kreditiranja poduzetništva žena te kreditiranja poduzetništva mladih. Dodala je da županija sufinancira kamatne stope za te kredite s dva postotna boda kako bi poduzetnici u konačnici kredite dobili beskamatno s obzirom na to da je kamatna stopa dva posto godišnje.

Rekla je kako je za taj program osiguran kreditni potencijal od 30 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni za kupnju zemljišta i građevinskih objekata, opreme i uređaja te za ulaganja u obrtna sredstva.

'Najniži iznos kredita je 80 tisuća kuna, a najviši 700 tisuća kuna. Poček je do dvije godine, a rok otplate do 12 godina uključujući i poček', istaknula je Katavić-Milardović.

Župan Anušić potpisao je i ugovore s 11 institucija, poduzetničkih centara i inkubatora dodjeli potpora za savjetovanje poduzetnika te za informiranje i obrazovne aktivnosti, kojima je za tu svrhu dodijeljeno 274 tisuće kuna.