5. prosinca 1991.

Obilježena 31. obljetnica bitke u šumi Rosinjači i pogibije 16 branitelja: 'Bio je to jedan od najtežih dana za grad Osijek'

05.12.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Paljenjem svijeća i molitvom u Osijeku je u ponedjeljak obilježena 31. obljetnica pogibije 16 hrvatskih branitelja, stradalih 5. prosinca 1991. godine, u šumi Rosinjača, nedaleko od Osijeka

Uz članove obitelji i suborce poginulih branitelja na komemoraciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici županijskih i gradskih vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved zahvalio je svim poginulim hrvatskim braniteljima na žrtvi za slobodu, podsjetivši kako je 5. prosinca 1991. godine bio jedan od najtežih dana za grad Osijek, u našoj novijoj povijesti, jer je taj dan poginulo ukupno 26 branitelja, od kojih 16 u šumi Rosinjača. Bili su to teški dani za cijelu Hrvatsku, od krajnjeg juga i Dubrovnika do Osijeka i Vinkovaca, i zato smo danas, 31. godinu poslije, u mislima i molitvama za sve naše žrtve, odajemo im priznanje i počast za sve što su učinili, kazao je Medved.

Pred nama je i nadalje obveza pronalaziti modele kako hrvatskim braniteljima pomoći da se nose s teškoćama, koje su posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu, ali na prvom mjestu stavljamo skrb o obiteljima poginulih branitelja i potragu za nestalima, poručio je ministar Medved.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjeća kako je, nakon okupacije Vukovara, krenuo snažan pritisak velikosrpskog agresora na južnu obrambenu crtu Osijeka, a nakon Ernestinova i Laslova. Na današnji dan 1991. godine okupiran je i Antunovac.

Nakon toga utvrdile su se obrambene linije oko Osijeka i branitelji su uspjeli odbiti sve pokušaje zauzimanja grada. To je bio jedan od najtežih dana u obrani Osijeka, s velikim brojem poginulih branitelja i civila, kojih ćemo se sjećati i ubuduće, dodao je Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako žrtva hrvatskih branitelja ne smije biti zaboravljena, jer je današnji dan 1991. godine bio odlučujući u obrani Osijeka. Grad Osijek brine o svojim braniteljima. Imamo svoj ured za branitelje, koji im svakodnevno pruža pravnu i svaku drugu pomoć.

Podržavamo brojne projekte društvene integracije branitelja te obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, kazao je Radić. Odlukom osječkog Gradskog vijeća 5. prosinca se od 2018. godine obilježava kao Dan obrane grada Osijeka. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved tijekom dana će sudjelovati i u obilježavanju 31. obljetnice okupacije i stradanja Antunovca u Domovinskom ratu