SIMBOL OTPORA

Osječki 'Crveni fićo' zbog oštećenja na popravku

26.10.2011 u 19:06

Bionic
Reading

Osječki spomenik 'Crveni fićo', umjetnička instalacija postavljena 27. lipnja ove godine, na mjestu na kojem je na taj dan prije 20 godina tenk bivše JNA pregazio 'fiću', danas je odvezen na popravak jer je ubrzo nakon postavljanja oštećen.

Crvenom "fići", postavljenu na tenk, oštećen je krov i poklopac motora, pa to valja popraviti, kazao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je nazočio odvoženju "fiće" na popravak. Izrazio je žaljenje što je taj auto oštećen, kako je rekao, očito u dječjim igrama, te je pozvao građane da čuvaju uspomenu na teške ratne dane i otpor građana agresorskoj JNA.

Upravo slike kako tenk gazi "crvenog fiću", koji je bio u vlasništvu preminulog branitelja Branka Breškića, obišle su svijet "i dirnule mnoga srca, budući da je to bilo vrijeme kad se u svijetu o onome što nam se događa malo znalo", rekao je Bubalo.

Naglasio je da će u blizini instalacije biti postavljen videonadzor.

Crveni će "fićo", kazao je, biti obnovljen za desetak dana i vraćen na mjesto stradanja, na raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice gdje je postavljena instalacija. Dodao je kako će biti vraćen prije 18. studenoga kad se tradicionalno uzduž Vukovarske ulice pale svijeće u spomen na žrtve Vukovara i tragediju grada heroja.