nema kazne

Osječani vode među najvećim gradovima; odvajaju 51,26 posto otpada

19.09.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Osijek je jedini od četiri velika hrvatska grada koji je lani dostigao stopu od 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada te ispunio zadane EU direktive, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Reciklažnom dvorištu Novi grad

Taj podatak Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iznio je osiječki gradonačelnik Ivan Radić napominjući kako to znači da Osijek ne mora plaćati poticajnu naknadu, odnosno svojevrsnu kaznu.

"Mi ćemo, za razliku od nekih gradova koji će tu naknadu platiti i do milijun eura, ta sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom", rekao je Radić istaknuvši da su ključni za uspjeh, osim dobre infrastrukture, građani i edukacija koja se provodi od najmlađe, vrtićke dobi.

Pohvalio se također da je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, podsjetivši i na jedno mobilno reciklažno dvorište, ono za građevinski otpad, te kompostanu.

Naglašava da Osječani otpad odvajaju na kućnom pragu, što predstavlja najviši standard, a osječka kućanstva prikupljaju četiri vrste otpada, dok višestambene zgrade šest vrsta, što je rezultiralo smanjenjem otpada na odlagalištu Lončarica Velika.

"Na Lončarici Velikoj 2012. godine bilo je 30.000 tona otpada, a lani 18.000 tona. Nastavljamo tako raditi, 2021. naručili smo 33.000 spremnika, ove godine uskoro treba doći još 2980 spremnika", kaže Radić.

Direktor gradskog poduzeća Unikom Igor Pandžić istaknuo je projekt Eco City legosi, koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Išli smo u sve škole i vrtiće, izradili naše popularne 'legose' koje su djeca prepoznala i zajedno smo informirali javnost, od najmlađe dobi do najstarije populacije", rekao je Pandžić podsjetivši da su u svibnju lansirali aplikaciju Moj Unikom, koja ima gotovo 4000 korisnika.

I općine u okruženju Osijeka prepoznale su rad Unikoma, koji je ove godine počeo gospodariti otpadom u još četiri općine.

"U razgovorima smo još s nekim općinama, to pokazuje kako je Osijek lider po gospodarenju otpadom ne samo u našoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj, kaže Pandžić.