prijedlog za vijećnike

Osječani se spremaju otpisati 6,2 milijuna kuna duga komunalne naknade propaloj tvrtki

10.10.2018 u 22:22

Bionic
Reading

Osječki vijećnici trebali bi otpisati 6,24 milijuna kuna duga komunalne naknade propaloj MIO Metalskoj industriji. Takav prijedlog dočekat će ih na klupi na idućoj sjednici

Osijek bi trebao otpisati dug od 6,24 milijuna kuna propaloj MIO Metalskoj industriji za neplaćenu komunalnu naknadu. Posrnula osječka industrija završila je u stečaju, a krajem srpnja prošle godine brisana je i iz Sudskog registra. Gradu Osijeku ostala je 'kratka' za 6,24 milijuna kuna za poslovni prostor koji je koristila u rubnom istočnom dijelu grada.

Dok glavnica iznosi 5,23 milijuna kuna, ostatak su obračunate kamate do otvaranja stečaja. Iako je Osijek, kako se navodi u prijedlogu rješenja koji će se naći pred gradskim vijećnicima na idućoj sjednici, za kompletan iznos glavnog duga pokretao ovršne postupke kako bi ga prisilno naplatio, na računu nije bilo novca, odnosno bio je blokiran.

Kako gradonačelnik Ivan Vrkić gradskom uredbom može u cijelosti ili djelomično otpisati pojedinačna potraživanja do milijun kuna za pravnu te 100.000 kuna za fizičku osobu, a gradski Upravni odjel za financije i nabavu do 50.000 kuna, o svemu će morati odlučiti osječki gradski vijećnici.

  • +19
Ivan Vrkić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Još prije sedam godina Osijek je podnio prijedlog za osiguranje novčane tražbine zasnivanjem založnog prava nad nekretninama MIO Metalske industrije. No osječki Općinski sud to je odbio jer su nekretnine još od kraja listopada 2000. bile bezuvjetno založene kod tadašnje Slavonske banke.

Otvaranjem stečaja nad MIO Metalskom industrijom Grad je prijavio svoja potraživanja, ali se nije uspio naplatiti ni nakon unovčenja imovine. Kompletna imovina ove nekadašnje osječke tvornice je, naime, prodana tijekom stečaja, iz čega su se dijelom uspjeli namiriti tek banke i radnici.