NESNOSNE VRUĆINE

Osječani i Zagrepčani sve više zovu hitnu

26.08.2011 u 18:57

Bionic
Reading

U službi Hitne medicinske pomoći (HMP) Osječko-baranjske županije u posljednja tri dana povećan je broj poziva i intervencija zbog visokih temperatura, ali stanje ipak nije alarmantno, a broj intervencija Hitne medicinske pomoći povećan je danas bio i u Zagrebu

Voditelj osječke medicinske službe Hitne medicinske pomoći Blaženko Vinković rekao je kako posljednjih dana djelatnici službe imaju više od 80 intervencija, a uobičajeni je prosjek oko 65 intervencija na dan.

Služba Hitne pomoći posljednjih je dana primila više od 200 poziva građana na dan, što je nešto više od uobičajenog prosjeka, ali nije ekstremno povećanje, ocijenio je Vinković.

U većini slučajeva riječ o kroničnim bolesnicima koji su, zbog visokih temperatura, dodatno izloženi riziku, rekao je, dodajući da se građani uglavnom pridržavaju preporuka o zaštiti od ljetnih vrućina koje im je uputilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Dodao je kako proteklih dana nije bilo smrtnih slučajeva koji bi se mogli izravno povezati s toplinskim valom.

U zagrebačkoj Hitnoj medicinskoj pomoći doznaje se da je od jutros povećan broj intervencija, ali ne u znatnijoj mjeri jer su, ističu liječnici, građani očito naučili kako se ponašati u vrijeme velikih vrućina. Ekipe su imale najviše intervencija zbog kolapsa na javnim ili radnim mjestima.