nevrijeme u dalmaciji

Orkanska bura sručila se na Split: Kontejneri 'šetaju' ulicama, problemi u pomorskom prometu, ali i na nebu

24.09.2018 u 14:45

Bionic
Reading

Orkanska bura praćena kišom u ponedjeljak oko podneva sručila se na Split i veći dio Dalmacije te uzrokovala niz problema u cestovnom i zračnom prometu. Na meteorološkoj postaji na Marjanu izmjereni su udari vjetra od 122 kilometra na sat

U samom Splitu polomljeno je nekoliko stabala te je poplavljeno križanje Dubrovačke i Ulice Domovinskog rata, dok je vjetar iščupao i krov jedne autobusne stanice. Građani dojavljuju o velikom broju kontejnera koji 'šetaju' gradskim ulicama.

Brza cesta između Solina i Klisa (D1) zbog nevremena je otvorena samo za osobna vozila, dok se ostala preusmjeravaju na staru cestu preko Klisa. Nešto iza 14 sati potpuno je zatvoren njen smjer prema Splitu, i to iz bizarnog razloga: kamiona čiji vozač nije poštovao znakove zabrane, pa se s polovice ceste morao vratiti natrag. Trajekt s Brača kasnio je u polasku, dok je većina katamaranskih linija prema otocima tradicionalno u prekidu.

  • +13
Kiša u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Na splitskom aerodromu privremeno je obustavljeno slijetanje i polijetanje aviona, pa su zrakoplovi iz Pariza, Stuttgarta i Pule neplanirano kružili iznad Visa i čekali povoljnije vremenske prilike.

Prva kiša u više od mjesec dana u kombinaciji s jakim vjetrom podigla je i velike količine prljavštine, pa se na trenutke moglo vidjeti pojave nalik oblaku prašine.

Vatrogasci najviše posla imaju oko uklanjanja odlomljenih grana i srušenih stabala, do 15 sati zabilježili su desetak intervencija. Nevrijeme je srušilo i dio prometnih znakova, dok je u kvaru i dio semaforskog sustava - pa vladaju ogromne gužve na velikom broju gradskih ulica, prije svega na Poljičkoj cesti, Vukovarskoj i Ulici Domovinskog rata, te svim prilazima splitskom poluotoku.

Oštećena su dva vozila, a vjetar je srušio i dio drvene konstrukcije uz katedralu Svetog Duje na Peristilu. Od podneva do 16 sati na splitski aerodrom sletjela su četiri od 15 planiranih zrakoplova. Nekoliko ih je preusmjereno, a neki još kruže iznad mora.

  • +6
Kiša i vjetar zahvatili šibensko područje Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL