O SASTANKU NA PANTOVČAKU

Organizatorica prosvjeda protiv Vučića: Nisu nas zvali? Ne bismo ni došli!

28.02.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nije bila pozvana na sastanak hrvatske predsjednice s predstavnicima dvadesetak braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata održan u utorak na Pantovčaku

Sastanak predstavlja nastavak suradnje po pitanju nestalih, posebice nakon sastanka udruga iz Republike Hrvatske u Republici Srbiji.

Bartolić je kazala za tportal da u Hrvatskoj ima 1500 braniteljskih udruga i predsjednica ne mora sa svakom razgovarati, ali i da one na takav sastanak ne bi ni išle.

'Vjerojatno predsjednica i savjetnik (Ante Deur) znaju koje udruge trebaju zvati', kazala nam je Bartolić.

No na primjedbu da je njen izostanak na Pantovčaku u utorak bio i više no upadljiv Bartolić je kazala: 'Možda se malo ljute, no nije bitno.'  

  • +9
Predsjednica primila izaslanstva braniteljskih i stradalničkih Udruga iz Domovinskog rata Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata organizirala je prosvjed protiv posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj prije nešto više od dva tjedna pa je izostanak Bartolić bio itekako uočljiv. Vučića je u Hrvatsku, podsjetimo, bila pozvala predsjednica Grabar Kitarović. Predsjednica je tada izjavila da protiv srpskog predsjednika prosvjeduju marginalne skupine, na što su kasnije iz Udruge udovica odgovorili priopćenjem u kojem su poručili predsjednici da ih je grubo uvrijedila.

problem nestalih

Udruge koje su nazočile sastanku s predsjednicom

Sastanku s predsjednicom Grabar Kitarović nazočili su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge Vukovarske majke, Udruge Obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, Udruge Hrvatski Feniks, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatska majka Vinkovci, zajednice Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih invalida I. skupine, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDRA-e RH, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Generalskog zbora, Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zajednice udruga Vojne policije iz Domovinskog rata.

Bartolić je kazala da se nada da će razgovori dati rezultate i da će obitelji pronaći najmilije za kojima godinama tragaju, ali je istaknula da je stav njene udruge da za razgovore nemamo iskrenog sugovornika s druge (srpske) strane.  

'Daj bože da se dogovore te obitelji nađu mir i sahrane svoje nestale članove', poručila je.

  • +8
Udruge udovica odgovorile na izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

>>> Udovice iz Domovinskog rata bijesne na predsjednicu: Grubo ste nas uvrijedili

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja mišljenja je da je Grabar Kitarović forsirala sastanke s Vučićem iako se nisu stekli realni uvjeti za pošten i iskren razgovor.

Objasnila je da su one prosvjedom protiv Vučića željele ukazati na to da su protiv takvih razgovora prije nego se otvoreno iz Srbije prizna krivnja za agresiju na Hrvatsku. Kazala je da su željele naglasiti da nam u goste dolazi deklarirani četnik koji se nikad nije pokajao, a hrvatska predsjednica ga poziva kao prijatelja.  

  • +14
Prosvjedni skup zbog dolaska srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL