PITANJE NESTALIH

Predsjednica primila izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga

27.02.2018 u 19:45

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak izaslanstva udruga iz Domovinskog rata i predstavnike udruga koji su u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali o nestalima

Sastanak predsjednice Grabar-Kitarović s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata nastavak je suradnje o pitanju nestalih, posebice nakon sastanka udruga iz Republike Hrvatske u Republici Srbiji.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izvijestila je nazočne o održanom sastanku te je zaključila kako je komunikacija i suradnja svih strana bitna u tom procesu, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Braniteljske udruge slažu se kako je nužno nastaviti razgovore na razini institucija Republike Hrvatske i Republike Srbije o nestalim osobama i drugim otvorenim pitanjima. Isto tako, prilikom razgovora istaknuto je kako je potrebno ukinuti sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije. Zaključeno je kako, unatoč svim problemima, treba nastaviti pregovore i drugoj strani pružiti priliku za otvaranje procesa pronalaska nestalih osoba.

"Vjerujem u uspjeh ove inicijative jer držim da i na hrvatskoj i na srbijanskoj strani postoji dobra volja za otkrivanjem sudbina nestalih. Osobno držim kako je učinjen važan iskorak. Predstavnici udruga nestalih iz Hrvatske bili su kod srbijanskog predsjednika, a ja sam primila udruge iz Srbije. Obitelji su ponovno dobile nadu i vjeru u pronalazak najmilijih. Nas državnike to posebno obvezuje i učinit ću sve da ih ne iznevjerimo. Strašno su velike emocije, nemojmo ovu temu i učinak minorizirati i ponovno politizirati. Uspostavili smo novu vrstu dijaloga, pokušavamo izgraditi međusobno povjerenje i ja sam uvjerena da će rezultate toga najprije osjetiti obitelji nestalih. Iako smo svjesni da će na tom putu biti i neuspjeha, to nas neće obeshrabriti", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica na sastanku je predstavila svojeg povjerenika za nestale u Domovinskom ratu, Ivana Vrkića, gradonačelnika Osijeka.

  • +9
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX