POTENCIJALNI MINISTAR

Šterc: Nisam polusvijet kojim će se netko igrati

14.03.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, izjavio je za tportal da još uvijek nije dobio poziv premijera Tihomira Oreškovića na sastanak koji traži zbog odustajanja glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića od kandidature za ministra branitelja. Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade, potvrdila je pak da je premijer Orešković upoznat s tim zahtjevom, a kontakt će se ostvariti tijekom dana. Istovremeno, upitna je i kandidatura demografa Stjepana Šterca, koji za tportal kaže da nije ničija igračka, ali se ne želi izričito odrediti o tome je li odustao od kandidature

Premijer Tihomir Orešković mora hitno imenovati novog ministra branitelja, napominje Miodrag Demo, član stranke Bandić Milan 365, koji je premijeru uputio zahtjev za sastankom.

'Čekam poziv premijera na sastanak, koji se treba održati danas. Ovu situaciju treba razriješiti i ministar branitelja mora biti imenovan. Tko će braniti proračun? Danas u 12 sati počinje sjednica saborskog Odbora za ratne veterane!', poručio je Demo za tportal.

Upitan tko mu se, nakon povlačenja Brkića, čini najizglednijim ili najboljim kandidatom, odgovara da ne zna i da odgovor na to pitanje ima jedino premijer Orešković.

Demo ne želi komentirati neprovjerene informacije o odustajanju Stjepana Šterca od kandidature za ministra branitelja. Takvu informaciju jutros je pustio kandidat Branko Borković, a gostujući u emisiji 'Novi dan' televizije N1 rekao je da Šterc više nije kandidat za ministra branitelja. 'Pitajte njega, ali za sada od njega imam informaciju da više nije', kazao je Borković.

Šterc: Ja sam sveučilišni profesor, ne nekakav polusvijet

Stjepan Šterc, međutim, nije raspoložen za razgovor na tu temu. 'Možemo razgovarati o demografskoj problematici. Sa svima ću odsad razgovarati samo o tome', rekao je Šterc jutros za tportal. Upitan znači li to da je odustao od kandidature, odgovara da redom odbija sve novinare koji ga traže tim povodom. 'To je postala čista paranoja', dometnuo je Šterc.

No je li spreman o tome porazgovarati s premijerom? 'Dapače, imamo mi o čemu razgovarati. Demografska problematika je puno važnija od svega o čemu mi razgovaramo', odgovorio je Šterc. Na pitanje tko će, umjesto Brkića, voditi Ministarstvo branitelja i podsjećanje da dio braniteljske populacije sada polaže nade upravo u njega, Šterc odgovara protupitanjem: 'A tko to uopće može nakon Brkića, recite vi meni?'

Šterc nema saznanja odakle pojedinim medijima informacija da je on idući kandidat HDZ-a za ministra branitelja. 'Nemam pojma. Netko uvijek propusti informaciju, onda testiraju vas, testiraju mene... Nisam ja njima igračka - ja sam sveučilišni profesor, nisam nekakav polusvijet kojim će se igrati bilo tko', izričit je Šterc.

Znači, niste kandidat HDZ-a? 'Ne mogu ja ništa izjavljivati', odgovorio je potencijalni budući ministar branitelja. Na konstataciju da će se o tome ipak morati očitovati, kaže da on nije referentna osoba za to. 'Imate čelne ljude ove države i jesu li oni referentni – jesu. Shvaćate li?', kazao je Šterc.

HDZ će se uskoro očitovati o Štercu

Na pitanje je li Stjepan Šterc novi kandidat HDZ-a za ministra branitelja ili će to biti netko drugi, iz te stranke odgovaraju da će se danas u 17 sati sastati saborski Klub zastupnika HDZ-a, uz sudjelovanje predsjednika stranke Tomislava Karamarka i ministara. Tom prilikom HDZ će odgovoriti na novinarska pitanja o kandidatu za ministra branitelja, nakon što je od kandidature odustao njihov do jučer jedini kandidat Milijan Brkić.

Rozalija Bartolić: Ministarstvo mora voditi visokoobrazovan čovjek

Stjepana Šterca za ministra branitelja kandidirala je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pod predsjedanjem Rozalije Bartolić. Ona u ponedjeljak ujutro nije imala informaciju da je Šterc odustao od kandidature. Nije joj ništa rekao, no naći će se s njim poslijepodne, pa će tada znati više.

'Bilo bi šteta da odustane jer on je kvalitetan kandidat. Ministarstvo hrvatskih branitelja trebao bi voditi netko tko to može, tko je organizator i obrazovan. Hrvatski branitelji i svi mi zaslužili smo nekoga tko ima sve reference i ispunjava sve kriterije. Čast svakome, ali mislim da to mora ipak voditi visokoobrazovan čovjek', kazala je Rozalija Bartolić za tportal.

Prošlog tjedna, kad ga je Udruga kandidirala, Šterc nije imao ništa protiv.

'Htio je, kako ne. Zbog svih naših poginulih koji vape za nekakvom istinom i pravdom da se konačno to ministarstvo ustroji onako kako bi trebalo biti. On je pristao na to, da', rekla je Bartolić.

Upitana što se u međuvremenu moglo promijeniti, odgovara da ona nema informaciju koju je iznio Branko Borković. 'Meni nije osobno tako rekao', izjavila je Bartolić.

'Na HDZ-u je da odluči o Štercu'

Žao joj je što je od kandidature odustao Milijan Brkić.

'Znamo da je Domoljubna koalicija ta koja treba dati svog kandidata, zato smo i tražili nekog tko je član HDZ-a i tko je iz Domoljubne koalicije, ali mi je bilo sasvim svejedno hoće li to biti g. Brkić ili g. Šterc. Mislim da bi i g. Brkić isto učinio dobro za Ministarstvo hrvatskih branitelja, da bi to ustrojio onako kako treba biti i da bi branitelji konačno dobili nekoga tko bi isto dostojanstveno vodio to ministarstvo. Međutim, ne znam zašto je odustao', rekla je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ako su smatrali da je Brkić dobar kandidat, zašto su onda uopće predlagali Šterca?

'Iz medija smo primijetile da se nad g. Brkićem lome nekakva koplja, da se članovi Mosta s nečim ne slažu. Da ne bi opet Ministarstvo hrvatskih branitelja trpjelo zbog zakulisnih igara, o kojima mi obični ljudi baš puno i ne znamo, išle smo srcem pronaći nekog tko isto ima sve reference i ispunjava sve kriterije. Gledale smo da to bude visokoobrazovan čovjek, a opet da je u prošlosti ipak na neki način involviran i u Domovinski rat i među hrvatske branitelje itd. I eto, pojavio nam se g. Šterc, kojeg smo onda pitale i on je na to pristao. Član je Domoljubne koalicije – ispunjava sve što treba. Mislim da za njega ni Most ni itko drugi nema što kazati i na neki način možda se prepucavati preko Ministarstva hrvatskih branitelja. Na HDZ-u je, na predsjedniku i na njima odlučiti hoće li g. Šterc biti njihov kandidat ili će dati nekog drugog', zaključila je Rozalija Bartolić.