NESLOGA SELJAKA

Organizatori prosvjeda: Nismo izigrali ratare

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2009 21:00
  • Objavljeno 12.06.2009 u 19:52
mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Nema sukoba ratara i mljekara niti smo izigrali ratare, poručili su danas neki od organizatora prosvjeda seljaka u Zagrebu, predsjednik udruge mljekara Osječko-baranjske županije Ivica Miketek i Mladen Šolčić, mljekar iz Patkovca pokraj Bjelovara, a potvrdio predsjednik Udruge ratara Donji Miholjac Viktor Fajfer

Još prije organiziranja prosvjeda u Zagrebu bio je dogovoren sastanak u Ministarstvu poljoprivrede za ponedjeljak, 15. lipnja, i potpredsjednik Vlade Damir Polančec je prenio da su već ranije sudionicima upućeni pozivi za taj sastanak na kojem će se govoriti o cijeni pšenice, rekli su predstavnici organizatora na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare u Bjelovaru.

Miketek je rekao i da je zbog kontrole, jer ne vjeruje ministru poljoprivrede Božidaru Pankretiću, zatražio da na pregovorima o pšenici u ponedjeljak bude i još neko iz Vlade. Za stočarstvo je ostvareno 80 posto od zahtjeva, istaknuo je da Šolčić koji kaže da je nakon objavljivanja rezultata pregovora bilo političkih manipulacija jer su se pojavili 'padobranci' koji su rekli kako su izigrani ratari, što, istaknuo je, nije istina.

Šolčić tvrdi kako je riječ 'o klanovima koji su ubačeni u pregovore i Mavrovićevim ljudima', a dodao je i kako je Hrvatski seljački savez uoči prosvjeda odvraćao ljude od odlaska u Zagreb. Rekli su nam da smo šaka jada, a u Zagrebu je, po Šolčićevim riječima, bilo 700 traktora.

Šolčić kaže da su se 'mljekari čak odrekli svojih 15 posto kolača' kako bi taj novac zbog teškog stanja i krize dobili ratari za isplatu poticaja, što za stočare znači, kazao je, oko 100 do 150 kuna manje po kravi.

Nikola Andrić, proizvođač mlijeka iz Lasovca, naglasio je da oni nisu politička skupina, već su se okupili spontano, zbog teškog stanja u poljoprivredi. 'HSS si je sa svojim satelitima te svojim postupcima zabio autogol u ovom prosvjedu', kaže Andrić koji na prosvjed ne gleda kao na pobjedu već kao na kompromis.

Miketek je, na pitanje hoće li dati ostavku koju su jučer zatražili neki poljoprivrednici u Virovitici, odgovorio da bi ostavku trebao dati predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović.

Prosvjed poljoprivrednika u Zagrebu jučer je završen dogovorom predstavnika Vlade i prosvjednika o zaštitnoj cijeni mlijeka od 2,20 kuna po litri, najavom pregovora s bankama o reprogramu 'poljoprivrednih kredita', uvođenja mjere privremene zabrane uvoza mliječnih prerađevina, prije svega sira, kao i isplate poticaja za ratarske kulture do zakonom određenog maksimalnog iznosa. Najavljeni su razgovori o dinamici isplate tih poticaja, a za ponedjeljak u Ministarstvu poljoprivrede i razgovori o otkupnoj cijeni pšenice.

No, izostanku dogovora o cijeni pšenice prigovorili su predstavnici ratara koji su mljekare optužili i da su izdali ratare jer su prekinuli prosvjed prije dogovora o cijeni pšenice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi