HUMANI I KAD JE NAJTEŽE

Organi umrle učenice bit će donirani

29.04.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Uz suglasnost obitelji djevojke koja je od teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jučer preminula u slavonsko-brodskoj bolnici, dio organa iz njezina tijela je eksplantiran te će biti donirani, doznaje se danas u Općoj bolnici 'dr. J. Benčević'

Jasminka Kopić, rukovoditeljica odjela reanimacije i intenzivnog liječenja u slavonskobrodskoj bolnici, potvrdila je da je jučer izgubljena bitka za život jedne od triju djevojaka teško stradalih u prometnoj nesreći u Slavonskom Brodu prošloga četvrtka.

Ne otkrivajući o kojoj je djevojci riječ, izvijestila je samo da je uz suglasnost njezine obitelji jučer eksplantiran dio organa koji će biti donirani.

Kod druge dvije djevojke zdravstveno je stanje stabilnije, ali još uvijek zahtijeva intenzivan nadzor.

Sve tri djevojke u dobi 15 i 16 godina stradale su u četvrtak oko 19 sati kada ih je na njih, dok su hodale nogostupom Cankareve ulice, BMW-om naletio Deni Župan (20). On je automobil vozio unatoč odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama po kojoj mladi vozač ne smije upravljati vozilom čija snaga prelazi 80 KW.
Zbog prebrze vožnje izgubio je kontrolu nad upravljačem, nakon čega je sletio s kolnika na nogostup kojim su iz obližnje srednje škole kući išle tri djevojke. Vozač, koji je prije dvije godine završio istu školu, u ovoj je nesreći lakše ozlijeđen.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirko Svirčević u subotu je Županu odredio jednomjesečni zatvor zbog eventualne mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Tada je izvijestio kako mladić dosad nije osuđivan, ali da je prijavljivan zbog prometnih prekršaja, nepropisne brzine i vožnje pod utjecajem alkohola (tragičnog dana nije bio pod utjecajem alkohola).

Stanari Cankareve ulice upozoravaju kako uz brzinu jedan od mogućih uzroka ove nesreće može biti i oštećen kolnik. Da je tome tako sumnjaju i zbog činjenice da je u vrlo kratkom roku nakon nesreće baš na spornom dijelu ceste pokrpana jedna od udarnih rupa.

Antun Jakobović, glasnogovornik PU brodsko-posavske, ističe kako je istraga vezana uz uzroke nesreće i dalje u tijeku, te da policija s do sada prikupljenim podacima ne izlazi u javnost.