PLEMENIT ČIN

Organi američkih vojnika spašavaju i Hrvate

07.05.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Tijela vojnika koja se pomoću aparata održavaju na životu prevoze se u američku bazu u Njemačkoj odakle se organi distribuiraju pacijentima kojima su potrebni

Nekolicina Hrvata može zahvaliti za svoje živote upravo američkim vojnicima poginulima u Iraku i Afganistanu. Naime, njihovi organi, koje su obitelj poginulih odlučile donirati, spasili su živote i Hrvatima kojima je to bilo potrebno.

Od 2006. do danas oko 140 Europljana dobilo je organe 36 američkih vojnika, javlja USA Today, nakon što im je kao posljedica ozljeda u Iraku ili Afganistanu nastupila moždana smrt. Na putu prema posljednjem počivalištu, njihova gotovo beživotna tijela prevoze se u američku vojnu bazu u Njemačkoj, a kako je vrijeme za 'žetvu' organa vrlo kratko, vojnici u bazu stižu na aparatima za održavanje života, nakon čega se njihovi iskoristivi organi u roku od 24 do 36 sati presađuju potrebitima diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj.

Među primateljima organa najviše ih je iz Njemačke, a uz Hrvate ima i Nizozemaca, Belgijanaca, Luksemburžana, Austrijanaca i Slovenaca.