SLUŽBENO U VATIKAN

Orešković putuje u posjet papi Franji

05.04.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković boravit u četvrtak u službenom posjetu Vatikanu, gdje će se sastati s Papom Franjom. Predviđa se da će razgovor trajati oko pola sata

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi jedna od glavnih tema razgovora bit će kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca. Od izvora u Vladi doznajemo kako za papu Franju nije sporno da je Stepinac živio svetim životom, ali da se cijeli postupak oduljio jer je papa želio s kolegama iz pravoslavne crkve o tome razgovarati kako bi i njih uvjerio u isto.

Razgovarat će i o migrantskoj krizi o kojoj su stavovi Svetog Oca poznati, a premijer će, doznajemo, naglasiti kako je Hrvatska otpočetka migrantske krize imala vrlo humani pristup.

U svjetlu nedavnih terorističkih napada u Bruxellesu razgovarat će se i o dilemi koju cijela Europa ima, a to je kako pronaći ravnotežu između sigurnosti i pomoći ljudima u potrebi. Jedan od tema razgovora bit će i pomoć Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, što je jedno od strateških pitanja za Svetu stolicu. Naravno, razgovarat će se i o nastavku dobrih odnosa Hrvatske i Vatikana.

Što će premijer Orešković pokloniti papi Franji još uvijek nije poznato. Naime, prvi premijerov izbor bio je splitski evanđelistar međutim nakon provjere se doznalo da je isti dar s crkvene strane nadbiskup Barišić već uručio papi Ivanu Pavlu II. 2004. godine.

Kako doznajemo, do kraja dana trebalo bi biti poznato što će hrvatski premjer pokloniti Svetom ocu. U posjetu Vatikanu, premijera Oreškovića će pratiti supruga, dvije kćeri i dva sina.

Nakon susreta s papom Franjom premijer Orešković susret će se s državnim tajnikom Svete stolice Pietrom Parolinom. S njim će, kako doznajemo, razgovarati o pitanju povrata crkvene imovine, te ugovoru između Hrvatske i Vatikana.

A tu je stav Vatikana jasan nacionalizirana crkvena imovina treba biti vraćena ili država crkvu treba obeštetiti.

Tijekom posjeta Vatikanu premijer Orešković obići će i glavne vatikanske znamenitosti, između ostalog Baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. Protokol je predvidio i druženje premijera s hrvatskim svećenicima u Rimu.