PUHOVSKI ANALIZIRA

Orešković pun fraza, SDP nije uspio izvući Karamarka na čistac

14.04.2016 u 06:49

Bionic
Reading

Čelnici Vlade, blago rečeno, nisu blistali odgovarajući na četrdesetak pitanja zastupnika tijekom aktualnog saborskog prijepodneva u srijedu. Premijer Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko i potpredsjednik Božo Petrov prvi put odgovarali su na upite sabornika, a njihove nastupe za tportal ocjenjuje politički analitičar Žarko Puhovski koji je uspio odgledati prvih sat vremena tzv. aktualca

Upitan što ga se u tih sat vremena najviše dojmilo, Puhovski odgovara da je to bio SDP-ov neuspjeh u pokušaju da izvuče Tomislava Karamarka na čistac.

'Dakle, imali su taktiku da ga natjeraju da on bude taj koji preuzima odgovornost za Vladu, a on je odgovarao onako kako zna – ideološki. A u ideologiji nitko ne pobjeđuje', rekao je Puhovski, dodajući da su SDP-ovci na Karamarka mogli ići s nekim konkretnim pitanjima, jer bi se on tada mogao naći u poteškoćama, ali uglavnom nisu.

Što se analitičaru čini od pozdrava 'Smrt fašizmu - sloboda narodu' koji je SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović uputila šefu HDZ-a, i Karamarkove prozivke da je ona u svom pitanju navela niz neistina, koje nije precizirao? Podsjetimo, Antičević Marinović pitala je vladajuće jesu li svjesni toga da u društvu u kojem se antifašizam proglašava floskulom šake postaju realnost, ilustrirajući to, između ostalog, reakcijom Ministarstva kulture na napad na književnika Antu Tomića i porukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović srpskoj manjini nakon pisma Milorada Pupovca.

'Ona nije ništa ni tvrdila u pitanju, dakle – to je naprosto bila fraza. A onda je kasnije govorio o totalitarizmu itd. SDP-ovci su formalno htjeli da Karamarko osudi ustaše, ali su zapravo htjeli pokazati da ih on nije u stanju osuditi. Zapravo, nisu puno postigli, jer Karamarko je naprosto odgovarao u lošem stilu Milanovića – napadajući one koje pitaju, a ne odgovarajući na pitanja', uočio je Puhovski.

Drugo, jučerašnji aktualac pokazao je da je premijer Tihomir Orešković 'potpuno nespreman za svoju funkciju'.

'Ni na jedno pitanje nije znao odgovoriti drukčije nego frazama. Podjednako loše odgovorio je, primjerice, na pitanje o investitoru za 10.000 hektara zemljišta u Slavoniji, kao i na ono o komemoraciji u Jasenovcu. On ili ne zna, ili ne želi odgovarati na ideološka pitanja, a ni na ona ekonomska, na koja bi morao znati odgovarati', konstatira Puhovski.

Čini li se analitičaru da je premijerov hrvatski jezik napredovao?

'Puno premalo u odnosu na to koliko je vremena prošlo. Otprilike je toliko napredovao njegov hrvatski koliko je Vlada napredovala u predlaganju zakona', slikovit je Puhovski.

A kako ocjenjuje nastup čelnika Mosta Bože Petrova?

'On ima uvijek dvije iste fraze – hvala vam na pitanju i sretan sam zbog pitanja. A kad ne zna što bi rekao, kaže - super. Kad kaže to super, vidi se da nema pojma o čemu govori. A imao je dobru priliku, mogao je u nekoliko stvari dobro poentirati, no on očito ili nije pripremljen ili je pod nekom kočnicom – ne mogu ocijeniti što je', zaključio je Puhovski.