sjednica vlade

Plenković o proširenju istrage u slučaju Rimac: Ako među odgovornima budu i oni na političkim dužnostima, povlačit ćemo političke poteze

27.08.2020 u 07:13

Bionic
Reading

Obnova Zagreba i koronavirus bili su glavne teme sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Konačni prijedlog Zakona o obnovi Zagreba prva je tema koju je Plenković uvodno spomenuo. 'Uvažili smo više od 25 konkretnih prijedloga saborskih zastupnika, neke smo djelomično uvažili, neke nismo mogli uvažiti nego smo dali argumentaciju zbog čega se s tim sugestijama nismo mogli složiti. Uvedeni su socioekonomski kriteriji. Važno je da sljedeći tjedan uz što širi konsenzus pokušamo doći do zakonskog okvira', kazao je.

Napomenuo je da je ovaj tjedan bio sastanak Znanstvenog savjeta vezan uz koronavirus. 'Mislim da moramo što više koristiti načelo supsidijarnosti, tj. ulogu stožera na županijskoj razini koji puno bolje poznaju lokalne prilike te sukladno njihovim zahtjevima i preporukama donositi mjere koje će biti ciljane i sprječavati širenje zaraze. Još jednom ću ponoviti - distinkcija između onih koji su zaraženi, oboljeli i oni koji su na respiratorima. Trenutno je klinička slika nešto bolja', dodao je.

Kazao je da su pripreme za školsku godinu u tijeku. 'Element osobne odgovornost je i dalje najvažniji. Moramo se pridržavati uputa i sačuvati što veći broj naših sugrađana', rekao je.

Spomenuo je odlazak potpredsjednika Vlade u Grubore, ali i obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Dotaknuo se i proširenja istrage u slučaju Josipe Rimac. 'Tu se govori o istrazi za dodatnih 18 okrivljenika. Podržavamo rad DORH-a i USKOK-a i očekujemo da se daljnji postupci provedu temeljito i u razumnim rokovima. Oni za koje bude utvrđeno da su odgovorni odgovarat će. Ako je tu riječ i o nekim ljudima koji imaju političke dužnosti, povlačit ćemo političke poteze', kazao je.

Beroš: Brojke nisu dobre, ali klinička slika je blaža

Na dnevnom redu je, uz ostalo, bila informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u RH. Ministar Vili Beroš iznio je nove brojke oboljelih u svijetu te jučerašnje oboljelih u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je od početka epidemije zabilježeno 8889 pozitivnih osoba, a trenutno imamo 2352 aktivna bolesnika. Testirano je ukupno 157.387 osoba.

'U proteklih tjedan dana zabilježili smo dosad najveći broj novozaraženih na dnevnoj i tjednoj razini. Brojke nisu dobre, ali u odnosu na početak epidemije, klinička slika je blaža', rekao je Beroš.

'Zdravstvenim ustanovama poslali smo uputu o aktivnijem uključivanju Povjerenstva za bolničke infekcije u definiranju posjeta roditelja djeci, kao i omogućavanje posjeta u što većoj mjeri te sa što je moguće dužim vremenskim trajanjem', dodao je.

  • +20
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Zakon o obnovi Zagreba ima i socijalne kriterije

Na sjednici Vlade usvojen je i konačni prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu u udjelu od 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici nekretnina, a novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Građanima Zagreba i dviju susjednih županija čije su kuće i stanovi stradali u potresu, a na minimalcu su i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna.

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Vlada zatražila izvanrednu sjednicu Sabora

Vlada je također poslala zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora, a kako je pojasnio potpredsjednik Vlade Boris Milošević, Vlada traži izvanredno zasjedanje zbog Zakona o obnovi Zagreba. Dodao je da Vlada Saboru namjerava poslati još šest zakonskih prijedloga za raspravu.

Naime, prema Ustavu, Sabor zasjeda tek od 15. rujna, a ukoliko se zastupnici žele okupiti ranije, potrebno je sazvati izvanrednu sjednicu. To može zatražiti većina zastupnika, predsjednik RH ili Vlada.