NIJE PO STANDARDU

Orepić užicao besplatnu stranicu za MUP, ali nisu baš svi oduševljeni

07.09.2016 u 00:07

Bionic
Reading

U jeku predizborne kampanje Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s mostašem Vlahom Orepićem dobilo je novu internetsku stranicu. Zastarjeli MUP-ov web zamijenila je novim i za ministra potpuno ga je besplatno izradila splitska Udruga mladih programera Dump, a posao je koordinirala posebna ministrova savjetnica Ana Vlahović, čije je imenovanje ranije podignulo prašinu

Na naslovnoj stranici, osim vijesti iz samog MUP-a te aktivnostima ministra Orepića, građani mogu doznati sve o reorganizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, što je bila i Orepićeva glavna misija s početka mandata.

Kako bi što uspješnije proveo reorganizaciju, ministar je zaposlio posebnu savjetnicu za taj posao. Riječ je o Ani Vlahović, aktivistici udruge Škanj iz Ploča, kojoj je ranije na čelu bio sam Orepić. Imenovanje Vlahović naišlo je i na osudu Nacionalnog sindikata policije te su se zapitali koje to iskustvo i vještine ima osoba koja će ministra za plaću od osam i pol tisuća kuna savjetovati o reorganizaciji tako velikog i važnog sektora poput policije.


'Vrh promašaja (a možda i nije riječ o promašaju, već o kakvom cilju), gospodine ministre, odluka je kojom ste 1. lipnja 2016. novom savjetnicom u 'stručnom timu' za provedbu preustroja i reorganizacije MUP-a postavili javnosti nepoznatu Anu Vlahović (očito vrhunsku stručnjakinju organizacijskih znanosti i prakse). Budući da je ona članica vaše udruge Škanj, očito je automatizmom dobila i kvalitetu za reorganizaciju MUP-a. Pretraživanjem baza podataka i internetskih pretraživača kako bismo saznali neku od kvalifikacija ili stručnih referenci koje posjeduje spomenuta gospođa, nažalost nismo dobili nijedan podatak kojim bi se ista mogla ponositi kao preporukom za ovaj vid stručnog i ozbiljnog posla. Poprilična lakrdija!', reagirali su na imenovanje u Nacionalnom sindikatu policije.

Ana Vlahović koordinirala je i izradu same MUP-ove web stranice, predstavljene u ponedjeljak.

Web je izradila skupina mladih programera iz Splita, i to potpuno besplatno, iako su na samu izradu utrošili, kako su sami rekli, dvije i pol tisuće sati u dva mjeseca. U MUP-u su nam rekli kako je Orepić krajem lipnja posjetio Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu te se susreo s dekanom Svenom Gotovcem i predstavnicima Udruge mladih programera Dump, koja djeluje pri FESB-u.

Kajkić: To je ministrova samopromocija

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, kaže za tportal kako nova web stranica služi za samopromociju ministra Orepića koji je kao nositelj liste Mosta za I. izbornu jedinicu posljednjih tjedana zauzet kampanjom. 'Zaključao je ured i nema ga već 15 dana', tvrdi Kajkić.


Tada je i dogovorena suradnja na izradi weba MUP-a, što je mladim programerima, kažu nam, poslužilo kao platforma za unapređenje njihovog znanja.

Tajnost dijela sustava

Novi dizajn internetske stranice ipak potpuno odskače od stranice Središnjeg državnog portala gov.hr, koji je u sklopu projekta digitalizacije državne uprave pokrenute za mandata SDP-ove vlade trebao poslužiti kao platforma za sve informacije i stranice vezane za državnu upravu. U tom se smjeru i krenulo pa tako stranice nekoliko ministarstava imaju unificiran izgled, sličan onom stranice gov.hr, i vezane su na nju.

'Sve internetske stranice ministarstava i državnih ureda trebale su biti na gov.hr. To je očito zapelo. Sada imamo 50 internetskih stranica koje se plaćaju na 50 mjesta i izgledaju kao da su iz 50 različitih država. Sve ozbiljne države, nasuprot tome, imaju unificiran izgled državnih stranica', kaže za tportal Darko Parić, nekoć čelni čovjek Uprave za eHrvatsku pri Ministarstvu uprave

Napominje da je ideja da stranice budu jednoobrazne, a isto vrijedi i za registre za e-usluge. 'Da je ostala ona priča kakva je bila, Orepić ne bi mogao napraviti web na svoju ruku', dodaje. Upućuje nas potom na Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi koji kaže: 'Tijela javnog sektora obvezna su koristiti sustav središnjeg državnog portala za prikaz informacija o javnim uslugama te informacija i dokumenata vezanih uz provođenje politika iz svog djelokruga.'

Na naše pitanje o tome u Ministarstvu unutarnjih poslova se pozivaju na tajnost određenog dijela sustava. 'Što se tiče implementacije šprance gov.hr, MUP je na Vijeću za državnu informacijsku infrastrukturu već dobio odobrenje da, zbog specifičnosti i tajnosti određenog dijela sustava, smije samostalno razvijati svoje sustave iako je razvoj istih predviđen u sklopu razvoja Centra dijeljenih usluga i sustava eGrađani.'

Dakle, zbog tajnosti dijela sustava MUP smije samostalno djelovati pa, valjda da zaštiti tu istu tajnost, dodjeljuje posao Udruzi mladih programera Dump te ne radi pod državnom informatičkom platformom.

Miroslav Jelaska, projekt menadžer iz Udruge mladih programera Dump, kaže kako njima nije čudno to što su volonterski odradili posao te da im je taj angažman bio odlična prilika. Riječ je, napominje, o stranici koja ima 35 tisuća pogleda dnevno i čiji je segment za građane ranije bio 'užasan'. Smatra također da je stranica sada prilagođena tako da građani jednostavno mogu doći do korisnih informacija o izdavanju dokumenata i slično.