NASTAVAK SPORA

Orco ponovo pokreće arbitražu zbog Sunčanog Hvara

17.12.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Grupa za razvoj nekretnina Orco Property Group odlučila je nastaviti postupak međunarodne arbitraže, nakon neuspjelih pregovora s Hrvatskom o rješavanju spora oko hotelske grupe Sunačni Hvar

Orco je krajem prošle godine podnio zahtjev za pokretanjem postupka međunarodne arbitraže protiv Hrvatske, tvrdeći da nije ispunila obveze iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu, zbog čega su prema tadašnjim preliminarnim procjenama pretrpjeli štetu veću od 32 milijuna eura.

U srpnju su dvije strane odlučile obustaviti arbitražni postupak kako bi pronašle rješenje za stabilizaciju Sunčanog Hvara i definirale novi dioničarski ugovor.

Budući da u međuvremenu nije postignut dogovor o spornim pitanjima, Orco je odlučio ponovo pokrenuti postupak arbitraže.

'Memorandum o razumijevanju istekao je, a dogovor nije postignut pa je Orco ponovo pokrenuo postupak arbitraže', navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon zatvaranja tržišta.

Početkom prosinca ta je grupa u poslovnom izvješću za devetomjesečno razdoblje izvijestila o neto gubitku od 142,4 milijuna eura, navodeći kao razlog troškove otpisa na pojedinim projektima, uključujući i Sunčani Hvar. Po tom je izvješću grupa Orco na portfelju Sunčanog Hvara otpisala 44 milijuna eura.