mađarska

Orban traži veće ovlasti u borbi protiv koronavirusa

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2020 10:23
  • Objavljeno 30.03.2020 u 10:23
Viktor Orban

Viktor Orban

Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Očekuje se da će mađarski parlament u ponedjeljak podržati zakon koji će dati veće ovlasti premijeru Viktoru Orbanu za, kako on tvrdi, isključivo borbu protiv pandemije koronavirusa

Kritičari u i izvan zemlje osudili su "zakon protiv koronavirusa". Kažu da će se njime dati nepotrebna i neograničena moć Orbanu da ojača svoje vodstvo, umjesto borbe protiv virusa.

Orbanova vlada proslijedila je prijedlog zakona parlamentu ranije ovog mjeseca koji će im omogućiti vladanje putem izvršnih dekreta u borbi protiv Covida-19 unutar produljenog izvanrednog stanja.

Prema nacrtu zakona koji je objavljen na stranici parlamenta 20. ožujka, zakon će omogućiti vladi da produlji izvanredno stanje i s njim povezane ovlasti na neodređeno vrijeme, a zastupnici više neće morati odobravati nova produljenja.

Također, uvode se kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili "lažne vijesti" o koronavirusu ili mjerama protiv virusa.

Od dolaska na vlast 2010., samoprozvani "neliberalni" nacionalist transfomirao je mađarsku politiku, pravosuđe i ustav.

Orban (56) se često sukobljavao s europskim institucijama, nevladinim organizacijama, skupinama za ljudska prava i Bruxellesom koji je tužio Mađarsku za 'kršenje europskih vrijednosti', što Budimpešta oštro odbacuje.

Orban je poručio "europskim gunđalima" da puste Mađarsku da se obrani od koronavirusa.

Ministrica pravosuđa Judit Varga rekla je stranim novinarima u petak da se kritičari zakona 'bore protiv imaginarnih demona i ne nose sa stvarnošću'.

Oporbeni zastupnici prošli tjedan nisu dopustili vladi da provuče zakon kroz parlament po brzom postupku. No, gotovo je sigurno da će zakon proći jer Orbanov Fidesz uživa dvotrećinsku većinu u parlamentu.

"Demokratska načela"

Zastupnica oporbene socijalističke stranke MSZP Agnes Kunhalmi pozvala je Orbana da 'ne izvodi političke igre protiv oporbe' i postavi rok kojim će zakon prestati vrijediti.

'Strahuje se da će vlada nastaviti sa svojim konzervativno liberalnim praksama što će samo dovesti do još dublje krize', rekla je za AFP.

Nezavisni zastupnik Akos Hadhazy rekao je za AFP da Orbanu nije trebalo "izvanredno jačanje moći" jer njegova stranka već kontrolira parlament, već je umjesto toga postavio "zamku oporbi" zajedno s provladinim medijima koji ih optužuju da su na strani koronavirusa jer se protive tom zakonu.

'Parlament je samo mašina koja treba izglasati sve što on želi', rekao je Hadhazy.

Kritike je uputio i UN-ov ured za ljudska prava i naveo da "sa zabrinutošću" prati Mađarsku.

Vijeće Europske unije upozorilo je Orbana u pismu prošlog tjedna da 'neodređeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti poštivanje osnovnih demokratskih načela'.

Mađarska je uvela izvanredno stanje 11. ožujka kako bi suzbila širenje koronavirusa, uključujući zatvaranje granica stranim putnicima.

Članica EU-a s 10 milijuna stanovnika zasad je potvrdila više od 400 zaraženih i 13 umrlih. Provedeno je više od 12.100 testiranja, objavila je u nedjelju vlada.

Orban, snažan protivnik migracija, optužio je upravo migracije za širenje koronavirusa i rekao da su 'prvenstveno stranci unijeli bolest'. Orbanov najnoviji potez zategnut će ionako loše odnose Fidesza s europskim pučanima u Europskom parlamentu.

Austrijski novinar rođen u Mađarskoj Paul Lendvai rekao je da je sustav koji je uspostavio Orban "dosad viđen kao 'hibridna država', ni demokracija, a ni diktatura" i upitao se mogu li nove ovlasti pretvoriti Mađarsku u "prvu diktaturu u EU".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!