Izbori u Mađarskoj

[FOTO] Orban: Ostvarili smo tako veliku pobjedu da se vidi s Mjeseca, a ne samo iz Bruxellesa

03.04.2022 u 23:32

Bionic
Reading

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban nalazi se u nedjelju pred četvrtom uzastopnom izbornom pobjedom, pošto su birači podržali njegov koncept konzervativne, "neliberalne" države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom.

Orban je održao pobjednički govor u kojem je naveo da su izvojevali jako veliku pobjedu protiv nikad većeg broja protivnika.

' Veliku pobjeda, da se vidi i s mjeseca, a i iz Bruxellesa", rekao je Orban, javio je rtl.hu.

Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom. No, uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi šestostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya, koji obećava popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Preliminarni rezultati nakon 57,6 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fidesz vodeća s 55,7 posto glasova, prema 32,5 posto za oporbeni savez Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u velikoj većini izbornih jedinica u kojima se bira jedan zastupnik.

Na temelju trenutnih djelomičnih rezultata, Nacionalni izborni ured objavio je da će Fidesz imati 134 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 58 mjesta. Stranka krajnje desnice pod nazivom Naša domovina također bi ušla u parlament prešavši prag od pet posto.

Premoćna pobjeda mogla bi ohrabriti Orbana (58) u njegovoj političkoj agendi za koju kritičari kažu da predstavlja kršenje demokratskih normi i utišavanje medija.

"Ovo je rezultat koji možete postići u zemlji u kojoj jedna osoba potpuno vlada medijima, gdje nema rasprave", rekla je Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz pokreta Momentum koji je u savezu šest oporbenih stranaka.

  • +6
Pobjednički govor Viktora Orbana Izvor: Profimedia / Autor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

"Nastavit ćemo se boriti za našu domovinu, da Mađarska jednog dana bude sretna i slobodna zemlja."

Jedan od europskih čelnika s najdužim stažom, Orban se pojavio kao glasni zagovornik antiimigracijske politike i protivnik oštrih energetskih sankcija Moskvi.

Kritičari kažu da je nastojao učvrstiti jednostranačku vladavinu reorganizacijom ustava, preuzimanjem kontrole nad većinom medija i popunjavanjem ključnih vladinih mjesta lojalnim političarima.

Ipak, Orban je popularan kod mnogih starijih, siromašnijih glasača koji zastupaju njegove tradicionalne kršćanske vrijednosti i obitelji koje imaju koristi od niza poreznih olakšica i ograničenja cijena goriva i nekih namirnica.

Mađarske stranke bore se za ukupno 199 zastupničkih mjesta, od kojih se 106 popunjava u izbornim jedinicama u kojima se bira jedan zastupnik.

Dodatna 93 člana biraju se razmjernom zastupljenošću s nacionalnih lista koje se sastoje od stranačkih lista i lista nacionalnih manjina.