izbori

Orahovica i općina Otok 12. srpnja konačno biraju svoja vijeća

08.06.2020 u 11:29

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon parlamentarnih izbora, u nedjelju, 12. srpnja Grad Orahovica i dalmatinska općina Otok, konačno bi trebali izabrati svoje gradsko i općinsko vijeće, trebali su ih birati još 19. travnja, no to je odgođeno zbog epidemije koronavirusa

Obrasci za kandidiranje za te izbore mogu se preuzeti s mrežne stranice DIP-a počevši od 12. lipnja, doznaje se u ponedjeljak iz DIP-a.

Ta vijeća, koja imaju po 15 vijećnika, raspuštena su jer u zakonskom roku nisu donijela proračune za ovu godinu, a Vlada je za svoje povjerenike u Orahovici i Otoku, općini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, imenovala Sanju Bošnjak i Tomislava Opačka.

Orahovičanima će to biti drugi prijevremeni izbori od svibnja 2017., kada su održani redovni, na prve su izašli samo četiri mjeseca nakon redovnih jer se izabrano gradsko vijeće nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja.

Nakon njih, u listopadu 2017. u Vijeću je sjedilo osam vijećnika HSS-ove koalicije, pet HDZ-ove, po jedan vijećnik NL Ivančice Grgić i Stranke umirovljenika. U prosincu prošle godine, kod odlučivanja o proračunu, za njega je glasovalo samo pet vijećnika HSS-a, sedam ih je bilo protiv, a tri suzdržana, jasno je, dakle, da proračun nije donijet.

Epilog svega je da će Orahovica, koju vodi HSS-ova Ana-Marija Petin, a koja ima 5.300 stanovnika još jednom prijevremeno birati svoje Gradsko vijeće.

Na izbore 12. srpnja će i birači općine Otok s oko 5. 500 stanovnika. U Vijeću, izabranom u svibnju 2017. bilo je sedam HDZ-ovih, pet vijećnika sa NL Dušana Đule, dva Paragina HSP-1861, te jedan vijećnik sa NL Marijana Vulete.

Da bi se odgodili prijevremeni izbori, prvotno raspisani za 19. travnja, trebale su se stvoriti zakonske pretpostavke što je Hrvatski sabor i učinio kada je u jeku epidemije koronavirusa izmijenio Zakon o lokalnim izborima.

Tim je izmjenama Vladi dao ovlast da u slučaju nastupanja posebnih okolnosti može odgoditi raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora, te izvan snage staviti odluku kojom su izbori raspisani, dok posebne okolnosti ne prestanu.

I dok je prema ranijem rješenju bilo utvrđeno da se raspuštena gradska i općinska vijeća biraju u roku od 90 dana od raspuštanja, novim je izmjenama propisano da se, kad nastupe posebne okolnosti, biraju po njihovu prestanku, a najkasnije u roku 90 dana od prestanka posebnih okolnosti.

Odlična epidemiološka situacija Vladi je omogućila da prijevremene izbore raspiše za 12. srpnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je da se obrasci za kandidiranje za te izbore mogu preuzeti s njegove mrežne stranice počevši od petka, 12. lipnja, a krajnji je rok za podnošenje kandidatura ponoć, 25. lipnja.

Stranačke i neovisne, odnosno liste grupe birača, podnose se izbornim povjerenstvima grada Orahovice, odnosno općine Otok.