UZ FONDOVE EU-a

ORaH: Stopu nezaposlenosti dovesti barem do europskog prosjeka

01.09.2015 u 14:48

Bionic
Reading

ORaH smatra da je smanjenje stope nezaposlenosti s 18 na 15 posto nedovoljno, rekla je u utorak u Karlovcu članica predsjedništva te stranke Vlasta Toth te istaknula kako oni imaju programe kojima bi se stopa nezaposlenosti dovela barem do europskog prosjeka od 11 posto

To je moguće uz fondove EU-a, uz promjenu porezne politike i rasterećenje cijene rada i veće opterećenje kapitala i imovine, dakle oporezivanjem onih koji imaju. Prije toga treba promijeniti naplatu PDV-a po naplaćenoj, a ne fakturiranoj realizaciji, kako je to učinjeno za subjekte do pet zaposlenika. To bi isti čas stvorilo likvidna sredstva u sustavu i omogućilo ulaganja i otvaranje radnih mjesta, rekla je Toth u Karlovcu, u kojem je ORaH članovima i novinarima predstavio kampanju za parlamentarne izbore koja će se provoditi pod motom 'Promijeni smjer'.

U realizaciji te mjere, rekla je Toth, važnu bi ulogu trebala odigrati Hrvatska narodna banka, prvenstveno kroz to da s nekoliko milijarda kuna omogući Vladi prijelaz da prebrodi proračunsku prazninu u prijelazu priljeva sredstava po PDV-u od izdanih faktura do naplate po tim fakturama, dakle stvarne naplate.

Neke stvari bi se mogle ostvariti promjenom porezne politike u smislu rasterećenja samog rada i većeg opterećenja kapitala i imovine, ali i uz 'beskompromisnu' kontrolu naplate poreza, što će podići ukupnu financijsku disciplinu i eliminirati korupciju, istaknula je Toth, predstavivši jedan od programa te promjene smjera - 'Kako trajno povećati zaposlenost'.

Govoreći o smjeru razvoja hrvatskoga gospodarstva, Toth je istaknula da će se ORaH kroz strukture vlasti boriti za razvoj novih djelatnosti tzv. cirkularne ekonomije s recikliranjem sirovina, diversificirane poljoprivrede s velikim udjelom zdravoga i isplativog organskog uzgoja, prerađivačke industrije te energetike i novih tehnologija, gdje je moguće otvaranje novih radnih mjesta.

Ta stranka smatra da država mora podupirati poduzetnike iz IT sektora jer su oni nositelji napretka i budućnosti i treba ih zadržati u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li imati dovoljno snage za dugu kampanju ako su već u nju otvoreno krenuli, čak i sa sastavljenim listama, koje će, kako se očekuje, uskoro objaviti, Toth je odgovorila kako onaj koji se upušta u utrku mora početi trčati.