NOVO/STARO LICE

ORaH preuzeo bivši saborski zastupnik Mladen Novak

19.01.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik Mladen Novak postao je novi predsjednik ORaH-a. Iako ta stranka više nema parlamentarnog zastupnika, Novak se nada povratku ORaH-a u saborske klupe

Od tri kandidata Novak je na izborima koji su se, što elektronički, što dopisno, održavali zadnjih nekoliko dana osvojio najviše glasova.

'Pred nama je ogroman posao - pokušati stranku vratiti na stare staze, po mogućnosti na one nekadašnje visine u smislu rejtinga. Koliko je to moguće, to ćemo tek saznati, ali idemo polako. Prvo ćemo pokušati okupiti sve ono što pripada ovoj stranci, u smislu članstva i biračkog tijela. Okupiti i one koji su 'zeleni', ali i one koji su okrenuti socijali, društvenoj pravednosti, općenito sve ugrožene skupine', kazao je Novak novinarima u Saboru.

Prvi cilj bit će osvajanje mandata na lokalnim izborima, no Novak poručuje i kako prvo mora sagledati kakva je situacija u stranci. 'S obzirom na to da su blizu lokalni izbori, bit ćemo prisiljeni u nekim mjestima sklapati koalicije, no samo one koje su prihvatljive s obzirom na program stranke', poručio je Novak.

Podsjetimo, nakon fijaska ORaH-a na parlamentarnim izborima 2015. i odlaska Mirele Holy, stranku je preuzeo Luka Keller, no nije ju uspio vratiti u politički život na nacionalnoj razini. Sada je preuzima Mladen Novak, bivši saborski zastupnik ORaH-a, koji nije nepoznato lice u javnosti. Novak je bio zastupnik 7. saziva Sabora, od 2011. do 2015. Iako je u Sabor ušao kao zastupnik Hrvatskih laburista, u 2015. prelazi u ORaH. U Saboru je, među ostalim, bio na čelu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

U javnosti je bio zapažen zbog zakonodavne bitke protiv tada vladajuće koalicije Hrvatska raste. Naime, Novak je tražio da se ispravi 13-godišnja diskriminacija 1.100 osoba s invaliditetom koje ne primaju naknadu od 831,50 kuna, dok to isto pravo doživotno ostvaruje oko 4.000 osoba s invaliditetom.