zbog terorizma

Optužnica protiv bivšeg ratnika Islamske države Ališića

13.05.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv državljanina te zemlje Emira Ališića kojega tereti zbog terorizma i ratovanja u Siriji.

Ališić (50) je jedan iz skupine državljana BiH koji su zarobljeni u Siriji 2019. godine nakon poraza terorističke organizacije Islamska država (IS).

Oni su tamo nekoliko mjeseci proveli u zatvorima pod kontrolom američko-kurdskih snaga a potkraj 2019. godine deportirani su u BiH kako bi im se tamo sudilo u sklopu sporazuma kojega su SAD postigle s državama čiji su građani zarobljeni kao pripadnici islamističkih terorističkih postrojbi u Siriji i Iraku.

"Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta", izjavio je Ališić u jednom prilogu za kurdsku televiziju K 24 snimljenom nakon što su ga zarobili.

Svi deportirani muškarci sada su u pritvoru u BiH i čekaju suđenje.

U optužnici protiv Ališića navedeno je kako je on u Siriju dragovoljno otišao potkraj 2013. godine a boravio je u gradovima Rakka i Haritan gdje se punih šest godina borio u redovima razlčiitih terorističkih postrojbi u sastavu Islamske države.

Sada je optužen za protuzakonito pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu a za to kazeno djelo u BiH je predviđena kazna od najmanje tri godine zatvora.