OPTUŽNICU TREBA DORADITI

Optuženi za zločine u Medačkom džepu pušten iz pritvora

10.10.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Ratni zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade Vukovi Josip Krmpotić danas će biti pušten iz istražnog zatvora, a optužnicu koja ga tereti za ratni zločin protiv civila i zarobljenika u akciji Medački džep 1993. zagrebački Županijski sud vratio je tužiteljstvu tražeći dodatno pojašnjenje.

Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića potvrdilo je optužnicu protiv njegova suborca Velibora Šolaje kojega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za ubojstvo starice koju je zatekao u podrumu kuće u ličkom mjestu Čitluk.

Stariju ženu, čiji identitet u optužnici nije naveden, Šolaja je navodno ustrijelio pištoljem te je tako prekršio pravila međunarodnog prava koja u vrijeme oružanog sukoba brane ubijanje civila.

Optužnicom, podignutom krajem kolovoza ove godine, za ratni zločin protiv civila tereti se i Krmpotić koji je, tvrdi tužiteljstvo, svojim podređenima nakon oslobađanja sela u Medačkom džepu naredio paljenje kuća u kojima su živjeli Srbi.

Krmpotića se optužnicom, koja je tužiteljstvu vraćena radi 'boljeg razjašnjenja stvari', tereti i za strijeljanje četvorice pripadnika srpske paravojske. Zarobljenici su tijekom akcije dovedeni u bazu Krmpotićeve izviđačke satnije, nakon čega je on, po optužnici, podređenima naredio da pucaju u zarobljene vojnike pucaju.

Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku ove godine zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine pravomoćno je osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud.

Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. U studenom prošle godine uvjetno je pušten na slobodu.

Njegov suoptuženik na suđenju za zločine u Medačkom džepu, general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik Zbornog područja Gospić imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo