RATNI ZLOČIN

Optužen da je ubio dvojicu hrvatskih vojnika koji su se predali

19.04.2011 u 20:52

Bionic
Reading

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo danas je podignulo optužnicu protiv hrvatskog državljanina Mirka Bolića (1944.) iz Malog Kozinca kod Karlovca zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protupravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja pri proboju iz vojarne Logorišta u studenom 1991., objavio je danas DORH, ne navevši pun identitet okrivljenika

Okrivljenik je od listopada prošle godine u pritvoru zbog opasnosti od bijega te ŽDO predlaže da se pritvor produlji.

Bolić je optužen da je 4. studenoga 1991., za vrijeme oružanog sukoba aktivnog i rezervnog sastava JNA i tzv. krajinske teritorijalne obrane protiv hrvatskih policijskih i vojnih postrojba, pošto je Boro Ercegovac kao zapovjednik postrojba smještenih u vojarni Logorištu naredio proboj iz vojarne, ubio pripadnike hrvatske vojske Marijana Jakšića i Darka Tomašića

Po optužnici Bolić je kao pripadnik 'Skradske čete' išao ispred tenkovske kolone te je u mjestu Podvožiću protivno međunarodnim konvencijama za oružanog sukoba, naišavši na pripadnike hrvatske vojske Marijana Jakšića i Darka Tomašića, pucao u njih zajedno s R. B (1971.) iz osobnoga vatrenog oružja te su obojica od ozljeda odmah preminula.

Optužnicom se precizira da nije bio izravno ugrožen Bolićev život i život drugih pripadnika njegove postrojbe jer su 'Jakšić i Tomašić, kad su vidjeli neprijateljsku vojsku, zaustavili vozilo, izišli te na poklopac vozila spustili karabin i ručnu bombu te podignuli ruke u znak predaje'.

Istražnim je zahtjevom u listopadu prošle godine bio obuhvaćen i četrdesetogodišnji R. B. te je za njim bila raspisana tjeralica, ali se sada ŽDO odlučio podignuti pojedinačnu optužnicu, za dostupnog, tj. pritvorenog Bolića.