NADLEŽNI UVJERAVAJU

Opskrba domaćinstava i dalje sigurna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.01.2009 16:07
  • Objavljeno 15.01.2009 u 16:07
cijena plina

cijena plina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Opskrba plinom zaštićenih potrošača plina u Hrvatskoj - kućanstva, bolnica, škola, vrtića i ostalih ustanova od posebne javne važnosti i danas je sigurna, doznaje se iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Plinacra

Potrošnja plina je stabilna, uvjeti u plinskom transportnom sustavu su stabilni i opskrba zaštićenih kupaca je nesmetana, kažu u Plinacru.
I stanje s elektroenergetskim sustavom, kako se doznaje u HEP-u, je stabilno.

Situacija u opskrbi električnom i toplinskom energijom je stabilna, kažu u HEP-u i ponavljaju da imaju dovoljno energenata i dovoljne količine ugovorene električne energije iz uvoza te tehnički spremna postrojenja da zadovolje hrvatske potrebe za električnom energijom.

Iz Ministarstva i Plinacra i danas ponavljaju apel za štednjom plina, odgovornim ponašanjem i dosljednom primjenom propisanih mjera 5. i 6. stupnja redukcija nezaštićenih potrošača kako bi se i ubuduće osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca.

PLINSKA KRIZA
Dio Zagrepčana optužio je plinaru da im je u tajnosti smanjila temperaturu i pritisak plina pa ne mogu zagrijati svoje stanove.

Hrvatska, kao ni ostale europske zemlje, ni danas ne dobiva plin iz Rusije i potrošnju zadovoljava domaćom proizvodnjom, plinom iz skladišta Okoli, interventnim uvozom i preusmjeravanjem dijela ENI-jevog plina iz Sjevernog Jadrana.

Domaća proizvodnja s polja na kopnu i Sjevernom Jadranu radi punim kapacitetom, a riječ je o ukupno oko 200 do 210 tisuća prostornih metara na sat, u skladištu Okoli je oko 330 milijuna prostornih metara, dio količina, 30.000 prostornih metara namijenjenih talijanskom ENI-ju iz Sjevernog Jadana preusmjereno je u hrvatski transportni sustav, a interventni uvoz je oko 40.000 prostornih metara na sat.

Taj je interventni uvoz u subotu, 10. siječnja, INA dogovorila u aranžmanu s mađarskim MOL-om i njemački EON Ruhrgasom i nakon tri dana, uvoz je produžen za još tri dana, što znači do petka, 16. siječnja ujutro.

Stoga u Ini intenzivno rade na daljnjem interventnom uvozu, kažu u toj kompaniji.

I premijer Ivo Sanader s današnje je sjednice Vlade istaknuo da i potpredsjednik Vlade Damir Polančec i krizni stožer intenzivno rade na interventnom uvozu plina te da su u kontaktu s nekoliko zemalja.

No, za sada još uvijek nema konkretnijih podataka o rezultatima aktivnosti na interventnom uvozu.

U Hrvatskoj su i nadalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, odnosno mjere obustave plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi