SASTANAK U KASTVU

Oporba vjeruje u prijevremene izbore

16.07.2009 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da se s čelnicima HNS-a i IDS-a jučer sastao u Kastvu kako bi razgovarali o mogućnosti zajedničkog izlaska na iduće parlamentarne izbore, za koje smatra da će biti prijevremeni, a za šanse da tri stranke na predsjedničke izbore krajem godine izađu s jednim kandidatom rekao je - sve su mogućnosti otvorene

"Glavni motiv i razlog sastanka bio je razgovor o hrvatskoj budućnosti, o onome što vjerujemo da nas čeka, a to su prijevremeni parlamentarni izbori, ma kada oni bili", rekao je Milanović u središnjici SDP-a. "Razgovori idu u pravcu zajedničkog nastupa na izborima za Hrvatski sabor, a na kakvim modalitetima, o tome ćemo razgovarati", poručio je.

Jakovčić: Koalicija je na putu

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčićgovoreći o jučerašnjem sastanku oporbenih čelnika SDP-a, HNS-a i IDS-au Kastvu, izjavio je danas novinarima u Puli da su te stranke na putuda sastave koaliciju.Na pitanje je li oporba time prejudicirala prijevremene izbore Jakovčić je odgovorio da će se oni pokazati kao nužnost.

Upitan razmišlja li oporba, odnosno SDP kao najjača oporbena stranka, o "rušenju vlasti" i iniciranju prijevremenih izbora, Milanović je rekao da je SDP demokratska stranka koja poštuje Ustav i vlast koja ima većinu u parlamentu, te da je rušenje vlasti preteška riječ, ali i naglasio da, s obzirom na tešku situaciju u Hrvatskoj i vlast koja ne daje nikakvu perspektivu, vjeruje u prijevremene izbore.

"Jako je teška situacija, nema perspektive, i ne znamo što će biti za dva mjeseca ili pola godine. Mi za preuzimanje odgovornosti moramo biti spremni odmah, ali ne možemo sami, treba nas više", poručio je. Milanović je istaknuo kako su tri stranke otvorene za razgovor sa "svima koji žele raditi i boriti se za hrvatsku alternativu", ali da SDP, HNS i IDS "trenutno čine stožer koalicije ljevice i lijevog centra".

Za sastanak je rekao da je bio neformalan, ali važan, jer se razgovaralo o gospodarskoj krizi i bezizlaznoj situaciji do koje je dovela aktualna i bivša vlast, te o alternativi koju tri stranke državi i građanima žele ponuditi. Iako nikakvih formalnih dogovora i potpisivanja nije bilo, naš je cilj jasan - ponuditi jasnu alternativu", kazao je Milanović, dodavši da se najviše razgovaralo o operativnom vođenju države te o "modalitetima i mogućnostima" zajedničkog izlaska na izbore triju stranaka.

"Ovo je samo početak, ali veliki početak", rekao je Milanović, te dodao da će se čelnici stranaka nastaviti sastajati, da će idući sastanak biti tijekom ljeta, te će se razgovarati o formiranju radnih skupina koje bi razradile programe i politike, odnosno sve što SDP, HNS i IDS smatraju nužnim u ovom trenutku, "a što ova Vlada neće, ne zna ili ne želi učiniti".

Malo je, kaže, riječi bilo o predsjedničkim izborima, napomenuvši da SDP, kao i HNS i IDS imaju svoje predsjedničke kandidate, "što je legitimna i prirodna ambicija". Iako, dodao je, o mogućnosti da tri stranke na izbore izađu s jednim kandidatom jučer nije bilo razgovora, najavio je da će se i o tome razgovarati, te da su "sve mogućnosti otvorene".

Milanović
je istaknuo kako tri oporbene stranke imaju "slatke brige" jer svaka od njih ima kvalitetne ljude koji mogu sjesti na Pantovčak. "Pred nama su razgovori i nije isključena mogućnost da se na kraju dogovorimo, ali to nikako neće stati na put dogovora oko programa za Hrvatsku, za konsenzus", kazao je.

Čelnik SDP-a naglasio je da se jučer nije razgovaralo o foteljama, već o obvezama i dužnostima koje tri stranke, odluče li tako birači na idućim izborima, čekaju kada preuzmu vlast.