dio oporbe bojkotira

[FOTO] Plenković predstavio izvještaj o radu Vlade: 'Iduća godina neće biti nimalo jednostavna'

18.10.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Dio oporbenih klubova, od krajnje desnice do krajnje ljevice, odlučio je bojkotirati premijerovo godišnje izvješće te se nisu pojavili u sabornici u znak protesta jer odbija da se u Saboru raspravlja o aferi Ina te iznese svoja saznanja o njoj. Ipak, u sabornici je ostalo 20-ak oporbenih zastupnika iz redova socijaldemokrata, Domovinskog pokreta, IDS-a i Kluba Za pravednu Hrvatsku

13.17 'Ovo izvješće će dobiti jedva prolaznu ocjenu. Prolaznu ocjenu dobivate zbog nevjerojatne sposobnosti za samoodrživost', kazala je u izlaganju u ime Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec. 'Mnogi građani više ne znaju ministre, tko je otišao, a tko došao. Većina ministara je otišla s optužnicom, a Marić bez objašnjenja. Čime vas je zadužio Ćorić da se ga nagradili pozicijom u HNB-u?' poručila je.

Njen stranački kolega Domagoj Hajduković pobrojao je Vladine afere. 'Najavljujete stadione, a ljudi nakon potresa nemaju krov nad glavom', rekao je.

13.10 'Imamo jako puno izazova, kriza, puno pokušaja da se destabilizira politički kontekst u Hrvatskoj i da se odvuče fokus na teme kojima se treba baviti pravosuđe s onih tema kojima se trebaju baviti Vlada i Sabor', rekao je zaključno Plenković.

'Imamo puno posla pred nama. Želim rezimirati novim porukama - s 311 tisuća djece koja će dobiti besplatni školski obrok, s nastavkom zdravstvene i obrazovne reforme, s reguliranjem rada nedjeljom, s dizanjem prosječne plaće na 8200 kuna, s gospodarskim rastom od oko šest posto, s rastom minimalne plaće na cca 4220 kuna neto', dodao je.

'Globalna očekivanja za iduću godinu nisu optimistična, zato je ovaj rast sada vrlo važan. Iduća godina neće biti nimalo jednostavna', rekao je Plenković zaključno.

13.09 U kontekstu vanjskih poslova govorio je i o BiH. 'Uspjeli smo puno toga, ne do kraja. Angažirali smo europsku i američku diplomaciju. Osigurali smo da Hrvatima ruku pruži visoki predstavnik u BiH, koji je jedini mogao pomoći i pomogao je. Ništa se od toga nije dogodilo slučajno', rekao je Plenković.

'Neprihvatljivo nam je ponašanje Srbije po pitanju hrvatskih pilota', dodao je.

13.05 'Rafalei će ovdje biti za nešto više od godinu dana i tim sposobnostima HRZ u potpunosti mijenja svoj karakter. Doći će vozila Bradley, ulažemo u sustav protuzračne obrane i idemo u plan modernizacije mornarice uz višenamjenski borbeni brod', kazao je govoreći o obrani.

Rekao je i da će se nabaviti novi kanaderi korištenjem zajedničke javne nabave na razini EU-a.

'Potpisan je ugovor za nabavu dva višenamjenska helikoptera za potrebe civilne zaštite, HGSS-a i hitnih medicinskih letova', rekao je.

13.01 'Dovršit ćemo pun profil Istarskog ipsilona i drugu cijev tunela Učka. U infrastrukturnom smislu prioritet su nam prometno povezivanje Luke Rijeka, dovršetak paneuropskog koridora Vc i ulaganje tri milijarde eura u željeznice do kraja desetljeća', kazao je premijer o infrastrukturnim projektima.

Osvrnuo se i na obnovu nakon potresa, dodavši da resori rade sve da se ona ubrza. 'Prioritet je sada ubrzati konstrukcijsku obnovu i izgradnju zamjenskih kuća te dalje poticati proces samoobnove. Trenutno je u funkciji između 200 i 300 gradilišta na kojima se obnavljaju ili grade nove zamjenske obiteljske kuće. Obnovljene su sveukupno 3624 obiteljske kuće te je pružena novčana pomoć za nekonstrukcijske radove na 2563 dodatne kuće i zgrade. Ujedno se na 541 dodatnoj kući izvode radovi. Nastavljaju se radovi izgradnje na 16 višestambenih zgrada', rekao je Plenković.

12.50 Govoreći o sportu, Plenković je spomenuo i izgradnju stadiona. 'To uključuje i Maksimir i Poljud, u dogovoru s gradovima i klubovima', kazao je premijer.

12.45 Plenković je podsjetio i na sve mjere koje je Vlada donijela kako bi građanima pomogla u krizi, a posebno se osvrnuo na energetiku. Spomenuo je pritom i Inu.

'Itekako smo bijesni i nezadovoljni aferom u Ini koja opterećuje reputaciju Ine, MOL-a i Hrvatske. Nije moguće da stvari ostanu kakve su sada. Model upravljanja je neprihvatljiv. Ne trebamo otkrivati toplu vodu da je onaj koji ima većinski udio glavni. To je godinama poznato', kazao je premijer.

12.40 Kratko se osvrnuo i na rezultate popisa stanovništva, kazavši da 'ćemo zajedno morati raditi na djelotvornijim javnim politikama koje će pridonijeti preokretanju negativnih demografskih trendova'.

'Od 2017. godine uložili smo dvije milijarde kuna u gotovo 500 dječjih vrtića. Novim ulaganjima od milijarde i 220 milijuna kuna ukupan iznos dosegnut će čak tri milijarde i 400 milijuna kuna. U povijesti Hrvatske ovo je daleko najveće ulaganje u predškolski odgoj, što je od presudne važnosti za razvoj naše djece, a i olakšava život zaposlenim roditeljima', poručio je.

Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama od prvog do osmog razreda, rekao je premijer u izvješću o radu Vlade. Naveo je kako će to državu stajati 550 milijuna kuna, a tom mjerom će se osigurati obrok za 311 tisuća djece, od kojih je njih gotovo 80 tisuća u siromaštvu.

Najavio je i reformu sustava zdravstva, ali i promjene u poreznom sustavu. 'Radi pravedne raspodjele tereta krize, do kraja godine predložit ćemo Zakon o posebnom porezu na dobit kako bi se ekstra dobit, kao posljedica krize, preusmjerila na one koje ona najviše pogađa', kazao je.

Najavio je izmjene Zakona o trgovini, odnosno uvođenje neradne nedjelje. 'Zabrana rada nedjeljom je zbog obiteljskih vrijednosti i balansiranja privatnog života i posla, a ne zbog skretanja pozornosti', kazao je Plenković.

12.34 Osvrnuo se i na brojke o zaposlenosti. 'U šest godina broj zaposlenih povećan je za 164 tisuće, s milijun i 468 tisuća na milijun i 632 tisuće, dok je broj osiguranika povećan za čak 176 tisuća, s milijun i 466 tisuća na milijun i 642 tisuće. To znači da je broj zaposlenih danas veći za 11 posto. Stopa nezaposlenosti, koja je bila na 13,3 posto prije šest godina, u kolovozu ove godine iznosila je rekordno niskih 6,3 posto, odnosno broj nezaposlenih je prepolovljen s 226 na 110 tisuća', dodao je.

Kazao je da će biti povećane i prosječna i minimalna plaća. 'Novi cilj, ovisno o okolnostima, je da do kraja mandata prosječna neto plaća dosegne 8200 kuna ili, točnije, 1088 eura. Od 1. siječnja povećat ćemo minimalnu plaću koja će biti oko 560 eura neto', dodao je Plenković.

12.31 Premijer Plenković govorio je i o krizi te naglasio što je Vlada sve učinila za građane. 'Uveli smo nacionalnu naknadu za starije osobe, čime je osobama s navršenih 65 godina pružena viša razina socijalne sigurnosti. Umirovljenicima smo osigurali covid-dodatak, energetski dodatak i jednokratna novčana primanja, za što smo izdvojili milijardu i 400 milijuna kuna. Time smo poslali jasnu poruku da naši umirovljenici nisu sami u ovim izazovnim vremenima. Obećali smo povećanje prosječne mirovine za pet posto do kraja prošlog mandata, podigli smo ih za 17 posto, a dosad smo ih već podigli za 32,5 posto, odnosno za 800 kuna. Istodobno, najniže mirovine podigli smo za 36 posto, odnosno za 566 kuna, što je također najveće povećanje u mandatu ijedne vlade. Od nove godine dodatno podižemo životni standard naših umirovljenika povećanjem najnižih mirovina za tri posto. Za više od 155 tisuća umirovljenika omogućili smo korištenje 27 posto obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, pri čemu od 1. siječnja podižemo i obiteljske mirovine za 10 posto', pobrojao je što je Vlada napravila za umirovljenike.

12.28 Osvrnuo se ponovno na invaziju Rusije na Ukrajinu. 'Hrvatska je stala na pravu stranu povijesti i snažno podržala i pomogla zemlji koja danas brani svoj suverenitet i slobodu, ali i europske vrijednosti. Mi smo kao Vlada, za razliku od nekih drugih aktera na političkoj sceni, jasno i nedvosmisleno dali podršku Ukrajini, ukrajinskom narodu i braniteljima, koji se poput Hrvatske u Domovinskom ratu bore za slobodu i budućnost vlastite domovine. Ukrajini smo iskazali političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost, što nastavljamo činiti. A nitko bolje od Hrvatske ne zna kolika je cijena slobodne i samostalne zemlje', poručio je Plenković.

  • +8
Plenković podnosi izvješće o radu u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

12.14 Plenković je započeo izlaganje o radu Vlade. 'Kada se osvrnemo na proteklih šest godina, ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti s kakvim su se izazovima morali suočavati Hrvatska i naši građani', poručio je na početku.

Odmah je naglasio u kojim se okolnostima našao svijet nakon početka agresije na Ukrajinu. 'Danas je gotovo 1000 dana nakon potvrde prvog slučaja koronavirusa u Europi i 236 dana od početka agresije na Ukrajinu. Jedini kontinuitet su izazovi u kojima radimo, a u tome je neizostavna uloga države koja ima snagu stati iza građana i gospodarstva', kazao je Plenković.

'Ovo je godina isporuke, otvorili smo Pelješki most, uvodimo euro, ulazimo u Schengen, imamo odličnu turističku sezonu, rast BDP-a očekujemo na razini 5,7 posto, što je za 2,7 posto više nego što smo sami predviđali, imamo povijesnu razinu kreditnog rejtinga', pobrojao je Plenković.

'Ove smo godine usvojili dva paketa snažnih, sveobuhvatnih i pravednih mjera vrijednih više od 26 milijardi kuna. Time smo svima osigurali mirniju zimu: građanima, općinama, gradovima i županijama, školama, vrtićima, bolnicama, udrugama, civilnim i vjerskim ustanovama te gospodarstvu', kazao je premijer.

Izvještaj o radu Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

12.11 Već prije početka izvještaja premijera Plenkovića o radu Vlade stanku je zatražio Davorko Vidović iz Socijaldemokrata. 'Tražim stanku da ukažem na očekivanja nas o izvještaju o radu Vlade i o stanju nacije. Ne očekujemo statistiku, brojka i slova koji bi trebali prikriti ili uljepšati, ne želimo statistiku koja će nam dokazati da živimo dobro, a da to ne znamo, ne želimo da nas se uvjerava da imamo jasan smjer, a zapravo glavinjamo', poručio je Vidović. 'Nismo najgora zemlja na planetu niti ste vi najgora vlada, ali smo zemlja u kojoj se sve više ljudi ne osjeća dobro. Vidite li vi, predsjedniče Vlade, zabrinute ljude?' rekao je Vidović.

Dio oporbenih klubova se u utorak odlučio na zajedničku akciju bojkota izvješća premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade jer on odbija pojaviti se na Antikorupcijskom vijeću, proziva ih za akciju rušenja Vlade s unutarnjim i vanjskim faktorima i naziva ruskim igračima.

U oporbenoj akciji sudjeluju klubovi, od krajnje ljevice do krajnje desnice, koji smatraju da je potrebno raspravljati o premijerovu izvješću te, kako su poručili kolegama, 'jasno mu poručiti što misle o njegovom ponašanju i radu Vlade s mjesta koje je za to predviđeno'. U bojkotu ne sudjeluju Socijaldemokrati, Domovinski pokret, Klub Za pravednu Hrvatsku te IDS.

Premijer o svom izvješću, po Poslovniku, ima pravo govoriti sat vremena, klubovi do 20 minuta, a replike i pojedine rasprave nisu predviđene.

Neki su se na izvještaj osvrnuli i u slobodnim govorima na početku sjednice. 'Danas ćemo imati raspravu o godišnjem izvješću Vlade te će se premijer hvaliti uspjesima, programima, politikama. Ali znate li koja je jedina sustavna politika Vlade? Korupcija. I to je jedina politika u kojoj nije bilo promjena i skretanja osim guranja naprijed i traženja još i samo još. Gdje bi se o takvoj politici trebalo raspravljati? Ako je jedina sustavna politika Vlade krađa i korupcija, onda je jedino mjesto na kojem bi se trebalo raspravljati Antikorupcijsko vijeće. Jedino mjesto gdje Plenković neće zaći jer ga je strah. Zato će tjednima puštati u javnost more laži samo da makne fokus s korupcije. Pa ćemo u utorak čuti da će Vlada graditi stadion, a u četvrtak da to nije baš tako. U danima koji su pred nama naslušat ćemo se obećanja koja nisu spremni ostvariti', poručio je SDP-ov Peđa Grbin u slobodnom govoru. Dodao je ponovo da je jedino mjesto gdje bi Plenković trebao predstavljati izvještaj Antikorupcijsko vijeće, a s obzirom da to neće napraviti, onda ni SDP neće slušati njegovo izlaganje u sabornici.

'Sve ovo izgovorio je čovjek koji ne zna gdje živi i koji je priznao da je primao naknade na koje nema pravo', kazao je HDZ-ov Ivanović, no s obzirom na to da je zlorabio povredu Poslovnika, dobio je opomenu. Slično je prošao i HDZ-ov Ante Deur jer je Grbinu sugerirao 'da sam sebe prijavi za krađu'.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš podsjetila je na trodiobu vlasti. 'Ako izvršna vlast ne poštuje zakonodavnu vlast, kako očekujete da građani koji nas gledaju ikoga poštuju', upitala je. 'Nećemo danas sudjelovati u izvještaju premijera. To je prvi put da nećemo sudjelovati iz jednostavnog razloga - želimo poslati poruku da se međusobno trebamo poštivati. Premijer treba poštivati instituciju Sabora', rekla je.

'Izvještaj o radu Vlade je PR-ovska prezentacija premijera, jednosatno pokazivanje mišića u kojem mi ne možemo replicirati. Sat vremena bira što će prezentirati, a ono što je bitno ostaje skriveno. Od nas se očekuje da slušamo to pognute glave, a on ne pokazuje minimum poštovanja prema nama', poručila je Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka.