dan otvorenih vrata

[FOTO/VIDEO] Nakon dvije godine Sabor otvorio vrata: Građani pohrlili u obilazak sabornice, evo što su Jandrokoviću predložili za 'neposlušne' zastupnike

08.10.2022 u 16:20

Bionic
Reading

U povodu Dana Hrvatskog sabora, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u subotu je izrazio zadovoljstvo velikim interesom građana za Dan otvorenih vrata kad su mogli sjesti u zastupničke klupe i postavljati pitanja njemu i zastupnicima.

Hrvatski sabor je obilježio svoj Dan, u spomen na 8. listopada 1991. kada je donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država, a ove godine ponovno je - nakon što ga je zadnje dvije godine omela pandemija - organizirao i Dan otvorenih vrata.

Građani su, bez najave, u saborsku zgradu mogli ući od 10 do 17 sati i, uz stručno vodstvo, razgledati dvorane i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje te su mogli sjesti u zastupničke klupe i postavljati pitanja.

"Drago mi je da smo se ponovno odlučili na otvaranje vrata za naše građane, jer pokazuje se da postoji dosta veliki interes i da je dosta velik broj građana došao danas nakon pandemije korone. Lijepo je to vidjeti, jer su ovdje predstavnici građana koji su dužni voditi računa o njihovim interesima i interesima države", izjavio je Jandroković nakon što su mu građani u Velikoj vijećnici (Sabornici) postavili brojna pitanja.

Bilo je, kaže, vrlo zanimljivo iz prve ruke čuti kako ljudi gledaju na rad Sabora i saborskih zastupnika i koji su tu, prema percepciji javnosti, najveći problemi.

  • +10
Dan otvorenih vrata Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Tako su građani, među inim, izrazili nezadovoljstvo svađama u Saboru jer je, kako su rekli, jako ružno vidjeti i čuti svađe, psovke i uvrede između zastupnika te su se založili i da se za neposlušne zastupnike stvori "magareća klupa", a ne da ih se izbacuje sa sjednice. Također, građanima smeta prazna sabornica, a zanimalo ih je i kada će veće mirovine, brža obnova od potresa, bolja skrb o o djeci sa poteškoćama te zaštita hrvatskog jezika.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora. Gordan Jandroković susreo se i razgovarao s građanima Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Tradicionalna manifestacija Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, održava se od 2013. i to najčešće prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora, a svake godine okupi veliki broj zainteresiranih građana svih dobnih skupina iz cijele Hrvatske kao i posjetitelje iz inozemstva.

Posljednji put Dan otvorenih vrata Sabora održan je 8. listopada 2019.