RIJEČKI HDZ

'Oporba nudi revanšizam, nove poreze i MMF'

01.12.2011 u 14:12

Bionic
Reading

'Glas za HDZ glas je za financijsku i ekonomsku stabilnost Hrvatske', rečeno je danas na konferenciji za novinare HDZ-a u Rijeci, čiji su članovi uvjereni da se, unatoč svim medijskim manipulacijama, nije uspjelo destabilizirati članstvo, simpatizere i brojne građane, koji podržavaju program HDZ-a i predsjednicu stranke i Vlade Jadranku Kosor

Predsjednik Županijskog povjerenstva HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji Josip Borić kritizirao je prijedlog Kukuriku koalicije o dolasku MMF-a u Hrvatsku i uvođenje poreza na imovinu.

'Dolazak MMF-a za otočane znači ukidanje dijela subvencija u pomorskom prometu i vraćanje na razinu iz 2003. godine, skuplje trajektne karte, manje linija, ukidanje besplatnog prijevoza za umirovljenike, srednjoškolce i studente te skuplji život', rekao je Borić i dodao da je glas za oporbu glas za ukidanje brojnih povlastica kojim se vratio život na otoke.

'Obersnelova jamstva riječkoj brodogradnji, politička su obmana riječkog SDP-a. Za razliku od Kukuriku koalicije, HDZ nudi Hrvatsku bez novih poreza, veći prag za ulazak u sustav PDV-a i plaćanje PDV-a nakon naplaćene realizacije', istaknuo je.

Prema njegovim riječima, stanovnici otoka, Istre i priobalnih područja će naročito biti pogođeni uvođenjem poreza na imovinu jer upravo na tim područjima postoje najveće rezerve viška stambenog prostora, poput apartmana i stanova za iznajmljivanje.

'Umjesto dosadašnje komunalne naknade, građani 8. izborne jedinice plaćat će i do sedam puta veći porez na imovinu', upozorio je Borić i napomenuo da ostale stranke nisu kandidirale otočane i time pokazale brigu za njihove uvjete života.

Naglasio je i važnost podizanja praga za ulazak u sustav PDV-a sa 85 na 170 tisuća kuna i plaćanje istog po naplaćenoj realizaciji za male poduzetnike i obrtnike do dva i pol milijuna kuna prihoda godišnje, za što se, rekao je, zalaže HDZ.

Gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić podsjetio je da su za vrijeme Vlade Jadranke Kosor Nadzorni odbor i Uprava Brodogradilišta 3. maj izabrani putem javnog natječaja, a plan je Kukuriku koalicije to činiti bez natječaja, kao i imenovanje podobnih i nestručnih kadrova, što je već bilo viđeno 2000. godine.

'Gradonačelnik Obersnel dobro zna da bi Grad Rijeka trebao biti vlasnik tog škvera ako mu želi dati jamstva, no on nikada nije rekao da to žele postati. Znači, Obersnelova jamstva su obmana radnika 3. maja i svih građana Rijeke, kao što je obmana da će se graditi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, sveučilišna knjižnica i autobusni kolodvor', drži Burić.

'Hoćemo li nastaviti putem koji nam osigurava stabilnost, borbu protiv korupcije, gospodarski oporavak i razvoj, članstvo u Europskoj uniji, konkurentnu, socijalno odgovornu, pravednu i ravnomjerno razvijenu Hrvatsku bez novih poreza, što nudi HDZ ili želimo otpuštanje zaposlenika u državnoj i javnoj upravi, prestanak borbe protiv korupcije, uvođenje novih poreza, politički revanšizam i dolazak MMF-a koji će odmah smanjiti plaće i mirovine te socijalna davanja, pitanje je o kojem odlučujemo 4. prosinca', zaključila je Vesna Buterin, saborska zastupnica i gradska vijećnica HDZ-a i pozvala građane da zaokruže broj sedam na glasačkom listiću.