REŠETANJE SA SVIH STRANA

Plenković na udaru zbog pilota: 'Hrvatska u 30 godina nije napravila specijalizirani sud za ratne zločine, a svi su se dogodili kod nas'

14.10.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Odgodu pripremnog ročišta u postupku protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota za 16. studenoga oporbeni zastupnici u petak su popratili komentarom da država agresor ne može uvesti univerzalnu jurisdikciju, a premijeru prigovaraju što nije učinio ništa po pitanju tih optužnica

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) smatra da nijedna država koja je bila uključena u ratna zbivanja '90-ih godina ne može preuzimati bilo kakvu vrstu univerzalne jurisdikcije za suđenja za ratne zločine. To je nakaradno, a to sigurno ne može raditi država koja je kao agresor uključena u sva ta ratna zbivanja i u Hrvatskoj i u BiH i na Kosovu, poručila je.

„Mi se zalažemo za to da se svi ratni zločini, bez obzira na to tko ih je počinio, moraju istražiti, moraju doći u fazu suđenja ako za to postoje elementi, a kazne moraju biti ozbiljne i odvraćajuće, međutim, to moraju raditi naši sudovi”, istaknula je.

Benčić izlišnim smatra komentirati odgođeni datum za pripremno ročište na 16. studenoga, dva dana prije obljetnice pada Vukovara, jer, ponavlja, ne može biti univerzalne jurisdikcije.

Petrov: Popuštanje Srbiji dovelo je do ovoga

Božo Petrov (Most) naglasio je da Hrvatska ni po čemu ne priznaje te optužnice. „No, nije problem što je Srbija podignula optužnice nego je problem to što Hrvatska po tom pitanju nije ništa poduzimala pa nam se to dana vraća kao bumerang. Da je predsjednik Vlade zauzeo jasan i čvrst stav zadnjih pet, šest godina, da je poštivao Vijeće koje je trebalo jasno odrediti što je to točno Srbija jasno napravila od zadanih zadataka da bi ušla u Europsku uniju, danas ne bismo imali ovakvu situaciju. Popuštanje Srbiji dovelo je do ovoga da se Srbija osili i okolo optužuje Hrvate za Domovinski rat”, smatra Petrov.

  • +4
Na Višem sudu u Beogradu pripremno ročište hrvatskim pilotima za ratni zločin Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Postoje jasne stvari koje je Srbija trebala napraviti i o kojima trebamo otvoreno pričati, poput ratne odštete i definiranja gdje su naši nestali, a ništa od toga Srbija nije učinila, kazao je. „Od predsjednika Vlade očekujem da konačno odgovori Vučiću i ostalima da do pomirenja treba doći, ali se jasno treba izreći tko je bio agresor u Domovinskom ratu, i to ne samo Vučić nego i oni koji su Plenkoviću partneri u Vladi. Ako budemo govorili istinu, onda će doći do pomirenja”, mišljenja je Petrov.

Mlinarić: Nema pomirenja nego na istini

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) složio se s izjavom odvjetnika da su hrvatski piloti unaprijed osuđeni. „A zbog koga? Zbog naše anemične politike. Hrvatska u ovih 30 godina nije napravila specijalizirani sud za ratne zločine, a svi su se dogodili kod nas. Ovaj što je ubio Zadru 16. listopada, mi smo ubili njega, ja sad otvoreno kažem, mi smo ubili njega, čovjek je bio iz Zrenjanina. Što je on iz Zrenjanina radio u Vukovaru, u mojoj kući? I sad Srbija treba suditi našim pilotima, koji su oslobađali svoja okupirana područja”, kazao je, optuživši sve dosadašnje Vlade, i HDZ-ove i SDP-ove, za situaciju da se nama sudi.

„Da, bit će osuđeni unaprijed i to je poraz ove politike i Andreja Plenkovića. Nema pomirenja nego na istini, a istina je da je Republika Srbija s JNA napravila agresiju nad Hrvatskom. Ali to od njega nikad nećete čuti decidirano i jasno. Ja nisam zarobljavao nikoga i odvodio ga u logor, a mene i tisuće Vukovaraca jesu i odvodili su nas u Srbiju”, kazao je Mlinarić.