unaprijed osuđeni?

Pripremno ročište za hrvatske pilote odgođeno, odvjetnik jednoga tvrdi: Bio je ratni zločin, ali nema dokaza koji vezuju ovu četvoricu s tim

14.10.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Pripremno ročište u postupku protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota koje se trebalo održati u petak ujutro u Beogradu odgođeno je za 16. studenog

Nakon što je hrvatskim pilotima u rujnu stigao poziv za suđenje u Beogradu srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je u optužnici protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulje, Željka Jelenića i Danijela Borovića da se njima, zato što su nedostupni, sudi u odsutnosti. Tu je optužnicu sud potvrdio krajem kolovoza, ali formalna odluka o suđenju u odsutnosti nije ni do jučer donesena.

Hrvatska Vlada tada je objavila da će iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata, ističe se u priopćenju. Televizija N1 prije današnjeg početka ročišta na sudu u Beogradu razgovarala je s Aleksandrom Olenikom, odvjetnikom po službenoj dužnosti jednog od hrvatskih pilota, koji je dao izjavu.

  • +10
Optuženi hrvatski piloti nakon sastanka u Vladi, kolovoz 2022. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Danas očekujem da počne pripremno ročište, hoćemo li ga i završiti, ne znam. Očekujemo da riješimo neke pravne-tehničke stvari, primjerice hoće li biti pozivanja, hoće li biti suđenja u odsutnosti ili neće, hoće li danas biti donesena odluka ili ne. Možda dođemo i do predlaganja dokaza, nisam siguran, ovisi o sudu kako će postaviti stvar', rekao je Olenik za N1 prije nego je donesena odluka o odgodi ročišta za 16. studeni. Odvjetnik je upitan zašto je rekao da je došlo do ratnog zločina ako je on odvjetnik jednog od hrvatskih pilota.

'Točno, jest bio ratni zločin, ali ne postoje dokazi koji vezuju ovu četvoricu pilota s tim zločinom. Što se tiče političkih pritisaka i izjava, oni jesu sramotni s obje strane, i iz Republike Hrvatske, a pogotovo iz Srbije, što jest eklatantni primjer pritisaka na sud od političara i pokušaja utjecaja na sud', rekao je Olenik. Pitali su ga i jesu li piloti unaprijed osuđeni u Srbiji.

'Nadam se da nisu i mislim da će pravomoćna presuda dati odgovor na to pitanje. Postoji opravdana bojazan da jesu, ali u ovom trenutku bilo bi preuranjeno rezonirati na taj način', rekao je Olenik.