(NE)JEDINSTVENA RUSIJA

Oporba bojkotira Dumu nakon spornih lokalnih izbora

14.10.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Tri oporbene stranke zastupljene u Dumi bojkotirale su u srijedu sjednicu kako bi osudile zloporabu na lokalnim izborima u nedjelju, obilježenima premoćnom pobjedom stranke premijera Vladimira Putina

Sto trideset i pet zastupnika Komunističke stranke, Demokratske liberalne stranke Rusije i Pravedne Rusije ostavilo je u dvorani zastupnike Jedinstvene Rusije koja sa 315 mjesta kontrolira skupštinu i zatražilo susret s predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

'Ne možemo biti u Dumi dok predsjednik ne primi naše parlamentarne skupine', izjavio je novinarima komunistički zastupnik Vladimir Kašin.

Stranka Jedinstvena Rusija na lokalnim je izborima održanima u nedjelju osvojila većinu mjesta u regionalnim parlamentima i potvrdila svoju stabilnu poziciju, pokazali su preliminarni rezultati.

Na izborima prema tvrdnjama vlasti nije bilo nepravilnosti, ali oporba tvrdi da su zabilježena kršenja izbornih pravila.

Birališta su bila otvorena za oko 30 milijuna birača u 76 ruskih regija, među kojima u Moskvi, sjevernokavkaskim republikama Čečeniji i Ingušetiji, Republici Marij El u regiji Volge i središnjoj oblasti Tuli.