NOVI GABARITI

Opet niče terasa na Cvjetnom trgu ispred Hoto Centra

14.11.2016 u 15:35

Na Cvjetnom trgu postavlja se terasa za kafić Tome Horvatinčića

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu radnici opet postavljaju konstrukciju za terasu ispred Hoto Centra Tomislava Horvatinčića. Ovaj su put gabariti nešto drugačiji, no i mjesec dana nakon rošade na jednom od najljepših trgova metropole odgovorni za epizodu nedavnoga cirkusa nisu sankcionirani unatoč opetovanim najavama gradonačelnika Milana Bandića

Početkom listopada, podsjetimo, brojne je stanovnike Zagreba, ali i namjernike u metropoli uzrujalo dodatno oduzimanje javnog prostora nakon što je zahvaljujući Gradu tvrtka Hoto centar Tomislava Horvatinčića počela postavljati metalne konstrukcije za nove terase na Cvjetnom trgu. Bijes građana čak je natjerao gradonačelnika da u manje od 24 sata stubokom promijeni ploču u rasponu od 'terasa koje sve po zakonu uljepšavaju Trg' do toga da 'tako nešto ni rođenoj majci koju najviše voli ne bi dopustio, da gradi kuću na Cvjetnom trgu'.

'Kroz naručeni projekt s arhitektima za prioritetno rješenje korištenja javnog prostora na Cvjetnom trgu iznaći ćemo rješenje za iduće proljeće kao generalno uređenje korištenja javnog prostora. Do tada Cafe de Paris i Vip te My Way će dobiti, kao što sada imaju terase Cafe de Paris i Vip, po trećinu prostora od Varšavske do ulaza u Cvjetni. Pišu se nova rješenja i kvadratura i gospoda, ako to žele, će prihvatiti, a ako ne, neće biti nijedne terase', poručio je gradonačelnik, a poduzetnik gotovo odmah najavio moguću tužbu Gradu.

Tko se moguće tužbe sjeća još?

No čini se da je razmirica riješena, a radnici su danas započeli postavljati novu terasu ispred Hoto Centra. Jesu li Horvatinčićevi odustali od poduzimanja odgovarajućih pravnih radnji radi zaštite svojih povrijeđenih prava, odnosno smatraju li i dalje da su ona povrijeđena, pitali smo predstavnika investitora Krešimira Horvatinčića, a on samo poručio: 'Kao i ostali ugostitelji na Cvjetnom trgu, naše je društvo po provedenom postupku pred nadležnim tijelima Grada Zagreba ishodovalo Rješenje o zauzimanju dijela javne površine te sklopilo s gradom Zagrebom ugovor o zakupu iste. Trenutno su u tijeku radovi na postavljanju terase u svemu prema određenim parametrima i suglasnostima Grada Zagreba. My Way projekt na lokaciji Cvjetni trg zapošljava 60 dodatno educiranih osoba i uskoro ćemo građanima Zagreba predstaviti novi koncept gastro ponude'.


Kako je onomad zborio Bandić...

'Sankcije za one koji su izdali rješenja, a koja nisu trebali izdati će snositi - to ćemo riješiti idući tjedan', obećao je Bandić jutro nakon što je dan ranije tvrdio da je sve po zakonu. Međutim, već je mjesec dana prošlo, a ni do sankcioniranja niti propitivanja odgovornosti u Gradu još nije došlo. Osim ako se ne izuzme nekoliko istupa Zrinke Paladino, zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je prozvala Bandića te šefa Zavoda Silvija Novaka i zamjenika pročelnika za graditeljstvo, promet i komunalne poslove Alana Ordulja kao direktno upetljane u izdavanje dozvole za natkrivanje pola Cvjetnog trga.

Bandić se na prozivku nije udostojio odgovoriti, a ni odgovora iz Grada na ovu temu, unatoč opetovanim upitima tportala, i dalje nema. Gradonačelnik, pred kojim je zahuktavanje za lokalne izbore na proljeće, kao da računa da će na obećanje o sankcioniranju građani i novinari zaboraviti. Ili kako je to nedavno poručio: 'Važnije je da čuju oni na koje se to odnosi. Ovo je efikasnije nego da vam sad kažem iz rukava, možda se netko i popravi.'