NAKON 15 GODINA

Opet mutna gradnja u mitskoj uvali: kad ne upali običan put, može protupožarni

08.06.2017 u 18:55

Bionic
Reading

Petnaest godina nakon što mu je građevinska inspekcija zaustavila radove na bespravnoj gradnji ceste poduzetnik Stipe Latković ponovo je gradi u uvali Vrulja između Piska i Brela. Ovaj put našao je način da dobije dozvolu koju na kraju, prema tvrdnjama odgovornih, nije poštovao pa će sve ponovno završiti na sudu

U mitskoj uvali, podno zlokobnog prijevoja Dubci, u kojoj je more prema predaji lokalnog stanovništva progutalo mjesto Pelegrin, građevinska mehanizacija krči put s Jadranske magistrale prema moru. Od pogleda s magistrale zastaje dah i ledi se krv u žilama jer ne želite završiti autom u njoj, ali se pak želite okupati. More u njoj na svega dvadest metara od kopna doseže dubinu od 67 metara.

Jedinstveno je to mjesto, Mediteran kakav je nekad bio na potezu od Omiša do Makarske, jer građevinskih objekata u njoj gotovo i nema. Ili, preciznije, ima ih u uvali Veliko žalo, ali da biste ih vidjeli, treba vam dalekozor. Nekoliko objekata u kamenu namijenjenih iznajmljivanju turistima u vlasništvu je poduzetnika Stipe Latkovića, vlasnika splitskog TV-a Jadran.

U fokus javnosti Latković je došao 2002., kad je probijao istu cestu kao i danas s magistrale prema Velikom žalu ne bi li se do nje moglo stići autom. Bagere je tada zaustavila građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva jer je Latković radio bespravno. Prostor je morao biti vraćen u prvobitno stanje i sve je mirovalo do prije nešto više od mjesec dana, kad su bageri ponovno počeli raditi isti posao.

'Lipi moj, nema govora da radim bez dozvole. Sve radim uz odobrenje DVD-a Omiš i uz suglasnost Hrvatskih šuma. Radim protupožarni put kako bih zaštitio objekte i napravit ćemo vodospremu. To je jedina lokacija u ciloj Vrulji u kojoj je ostalo nešto borove šume. Put neće služiti za goste i za dostavu namirnica, nego samo kao zaštita objekata', kazao je Latković za tportal.

  • +8
Uvala Vrulja Izvor: Promo fotografije / Autor: Vice Rudan / Makarska Beaches

Da ima potrebne papire za gradnju protupožarnog puta, potvrdili su nam u Hrvatskim šumama, ali i dodali da prilikom radova nije poštovao odredbe posebnih uvjeta građenja.

'Investitor je 4. svibnja 2016. ishodovao Posebne uvjete za izgradnju i Ugovor o izgradnji protupožarnog puta, ali pri izgradnji istoga nije poštovao odredbe posebnih uvjeta građenja te će se protiv njega, sukladno zakonu, poduzeti odgovarajuće mjere. Trenutno smo u postupku prikupljanja potrebnih podataka za podizanje optužnog prijedloga pred prekršajnim sudom', stoji u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatskih šuma.

No čini se da nije samo put problem, već i vodosprema, a u Hrvatskim šumama ističu da Latković uopće nema dozvolu za nju.

'Za izgradnju vodospreme investitor nema odobrenje Hrvatskih šuma, kao ni riješene imovinsko-pravne odnose s Republikom Hrvatskom kao vlasnikom zemljišta, te će mu se sukladno šumsko-odštetnom cjeniku obračunati šumska šteta', napominju iz Hrvatskih šuma.

Na sve Latković samo odgovara kako je, što se njega tiče, sve čisto i da će na kraju sve biti u redu.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja doznali su o novim radovima u Vrulji tek na upit tportala.

'Temeljem novih saznanja o radovima na predmetnoj lokaciji obavit će se inspekcijski nadzor u što hitnijem roku', stajalo je u odgovorima koje smo dobili 19. i 30 svibnja.

Na novi upit odaslan danas (četvrtak) inspekcija još nije izašla na teren, a iz resornog ministarstva odgovaraju kako 'očekuju da će nadzor biti uskoro obavljen'.

Bespravno sagrađeni pa legalizirani bazen i lukobran u postupku

No nije cesta prema plaži u uvali Veliko žalo, za koju je Latković prije tri godine dobio desetogodišnju koncesiju, čime je postala privatna, jedina sporna situacija koja se dogodila u proteklih petnaest godina.

Naime, na udaru inspekcija i Ministarstava našli su se i lukobrani i bazen koje je sagradio na pomorskom dobru.

Tako je u ljeto 2013. građevinska inspekcija donijela odluku o uklanjanju lukobrana i bazena, a Latković se žalio, nakon čega je odbijen i građevine su uvrštene na popis za uklanjanje. Međutim, to se nije dogodilo i Latković je uspio legalizirati bazen, pa je inspekcija obustavila predmet.

U cijelu priču se 2014. godine uključilo i Ministarstvo zaštite okoliša, odnosno inspekcija zaštite prirode, koja je podnijela optužni prijedlog protiv Latkovića i tvrtke koja je radila na lukobranu i bazenu jer nije imao 'pribavljenu ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu u uvali Vrulja'.

I dok je bazen legaliziran, lukobran je još na čekanju jer, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, 'Upravni sud u Splitu je poništio inspekcijsko rješenje i vratio je sve na ponovni postupak koji je u tijeku'.

A bageri na cesti petnaest godina kasnije ponovno rade…