događa se vrlo rijetko

Opća skupština UN-a glasovat će na izvarendnoj sjednici o nacrtu rezolucije o Jeruzalemu

21.12.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Opća skupština UN-a održat će u četvrtak rijetku izvanrednu sjednicu na zahtjev arapskih i muslimanskih zemalja kako bi glasovala o nacrtu rezolucije na koju su Sjedinjene Države stavile veto u ponedjeljak na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

Preostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, koju je sastavio Egipat, i u kojoj se izrijekom ne spominju Sjedinjene Države ili američki predsjednik Donald Trump nego se izražava 'duboko žaljenje zbog nedavnih odluka koje se tiču statusa Jeruzalema'.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley upozorila je u utorak u pismu upućenom desecima država UN-a, koje je dobio na uvid Reuters, da je Trump zatražio od nje da mu prijavi 'one zemlje koje su glasovale protiv nas'. Ona je tu prijetnju ponovila i u objavi na Twitteru: 'SAD će napraviti popis'.

Trump je u srijedu zaprijetio da će ukinuti financijsku pomoć zemljama koje budu glasovale za nacrt rezolucije UN-a u kojemu se traži od SAD-a da povuče svoju odluku o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela.

  • +5
Jeruzalem Izvor: Profimedia / Autor: Bruce Corbett

'Oni uzimaju stotine milijuna dolara pa čak i milijarde dolara i onda glasuju protiv nas. Mi ćemo pratiti to glasovanje. Neka glasuju protiv nas. Mi ćemo puno uštedjeti. Baš nas briga', rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Nekoliko visokih diplomata izjavilo je da teško da će upozorenje američke veleposlanice promijeniti puno glasova u Općoj skupštini gdje su rijetke takve izravne, javne prijetnje.

Dio diplomata rekao je da je vjerojatnije da je svrha tog upozorenja impresionirati američke birače.