BRZINSKO ŠIRENJE BOLESTI

Opasnost od pandemije svinjske gripe na razini 5

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2009 08:04
  • Objavljeno 30.04.2009 u 07:51
svinjska gripa

svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: -

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je podignula stupanj opasnosti od pandemije svinjske gripe na razinu 5, s dosadašnje razine 4, što znači da vjeruju kako prijeti neposredna opasnost od pandemije, prenose svjetske agencije.

Prema revidiranoj ljestvici s ukupno šest razina opasnosti od pandemije, što znači da je peti stupanj predzadnji stupanj prije proglašenja pandemije. Glavni kriterij za uvođenje tog stupnja, po propisima WHO-a, jest postojanje dvaju neovisnih žarišta bolesti u dvjema različitim zemljama u istoj regiji.

"Sve zemlje odmah moraju aktivirati svoj plan pripreme od moguće pandemije", upozorila je glavna direktorica organizacije Margaret Chan na telekonferenciji, dodavši kako se "virus nastavlja širiti" te da "nema znakova usporavanja njegova širenja".

"No svijet je puno bolje pripremljen za pandemiju gripe nego ikada do sada u svojoj povijesti. Prvi put u povijesti uspijevamo pratiti razvoj pandemije u realnome vremenu", rekla je Chan.

H1N1 virus svinjske gripe proširio se svijetom ubivši prema procjenama 159 ljudi u Meksiku, jedno meksikansko dijete u Sjedinjenim Državama i zarazivši ljude u najmanje osam drugih zemalja.

Razina 6 je najviši stupanj što znači pandemiju tj. globalnu epidemiju nove smrtonosne boles

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi