OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Opasna Karamarkova zavist Velikom bratu

05.05.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Iako je prema nedavnim obračunima u vrhu Vlade i SDP-a sve izvjesnije da će vladajuća koalicija teško do kraja izgurati i četverogodišnji mandat, a kamoli opet osvojiti vlast na parlamentarnim izborima, njihov glavni konkurent Tomislav Karamarko kao da čini sve da ostane u oporbi

Kako naime drugačije protumačiti Karamarkovu najavu uvođenja ne samo verbalnog, nego i misaonog delikta u Hrvatskoj?

'Svatko u svojoj sobi, u svojoj kući, u svome dvorištu može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država, a to je Domovinski rat, naši branitelji, naši poginuli, politička doktrina dr. Tuđmana i, zašto ne reći na današnji dan, i veliko djelo Gojka Šuška', izjavio je tako mrtav-hladan predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u subotu na Obnoviteljskom saboru HDZ-ove Zajednice branitelja.

Tako čelnik najveće i najjače oporbene stranke, a koji bi, iako osobno katastrofalno loše stoji u anketama o popularnosti političara, mogao postati sljedeći hrvatski premijer, najavljuje kontrolu odnosno cenzuru nepoćudnih misli i ideja u javnosti, što u potpunosti nisu uspijevali provesti ni krvoločni dužnosnici Orwellova Ministarstva ljubavi u čuvenom distopijskom romanu '1984'. Još da Karamarko zna da je George Orwell ovimromanom prvenstveno kritizirao totalitarne tendencije Sovjetskog Saveza te da je notorni Staljinov NKVD bio inspiracija za Orwellovu Policiju misli, kakvu je u subotu najavio Karamarko, možda bi barem malo razmislio o onome što planira izgovoriti pred napaljenim HDZ-ovcima, ali i upaljenim mikrofonima medija.

I zapravo je potpuno nebitno želi li Karamarko zabranom pojedinih mišljenja dokinuti kritiku ideja Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Pola Pota ili Dalaj Lame – bitan je totalitaristički instinkt koji Karamarko pokazuje u ama baš svakoj prilici.

Za funkcionalnu demokraciju naime jedan je sastojak ključan – informirani birači koji svojom slobodnom voljom sudjeluju u demokratskim procesima. Koliko bi birači bili informirani u svijetu o kakvom mašta Karamarko, u kojem se svaka misao o Tuđmanu i Šušku mora prethodno odobriti da slučajno ne bi bila kritična, nije teško zamisliti.

Sloboda mišljenja je temelj slobode govora i izražavanja, a ona je pak temelj svake funkcionalne demokracije. Činjenica da Karamarko javno najavljuje udar na slobodu misli najbolje pokazuje koliko je i njemu i HDZ-u stalo do demokracije, a koliko do totalitarizma.