UZBUNA U DANSKOJ

Opasna bolest zika stigla i u Europu!

27.01.2016 u 10:13

Bionic
Reading

Danski mediji javljaju da je infekcija virusom zika potvrđena kod jednog njihovog državljana koji je nedavno putovao u Južnu i Središnju Ameriku gdje se oboljeli broje u tisućama.

Danska državna televizija tvrdi da je pacijent identificiran u drugom najvećem gradu u toj zemlji Aarhusu, no nije dala podrobnije informacije.

Virus zike nije opasan za odrasle ljude, simptomi su slični gripi, no kod trudnica može uzrokovati tzv. mikrocefaliju – bolest zbog koje će se dijete roditi s malenom glavom i mozgom te teškoćama u razvoju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je upozorila da će se zika proširiti i Sjevernom i Južnom Amerikom osim u sjevernijim i južnijim državama kao što su Čile i Kanada u kojima se prijenosnici, komarci iz obitelji aedes, još nisu udomaćili.

Angažira se vojska, ugrožene Olimpijske

Najveći broj infekcija i povezanih mikrocefalija trenutno bilježi Brazil. Samo od listopada do danas u toj je zemlji registrirano više od 4.000 slučajeva. Prije epidemije bilježilo ih se samo 200-tinjak godišnje.

Ziku uzrokuje virus iz porodice Flaviviridae, a prenose je komarci Aedes aegypti i Aedes albopictus kojih ima i u Hrvatskoj. Prvi put identificirana je 1940-ih u Africi, no potom se preko Francuske Polinezije i Uskršnjih otoka prenijela do Južne i Srednje Amerike te Kariba kamo je stigla 2015. Sada se smatra pandemijom, a procjenjuje se da je samo u Brazilu njome zaraženo između 440.000 i 1,3 milijuna ljudi. Brazilske vlasti objavile su jučer da će u borbu protiv epidemije uključiti i vojnike koji će od vrata do vrata širiti osnovne informacije o virusu, njegovim posljedicama i mogućoj zaštiti. Stručnjaci pomno prate razvoj situacije jer bi se ondje uskoro trebale održati Olimpijske igre. Na sreću one će se održati u zimskim mjesecima kada je komaraca značajno manje. Znanstvenici smatraju da se virus tako brzo širi Amerikama jer stanovnici tih kontinenata nisu razvili nikakvu otpornost na njega.

Virus uzrokuje visoku temperaturu, bolove u mišićima i osip po tijelu. Kod odraslih prolazi bez ozbiljnih posljedica, no sve više znanstvenih podataka potvrđuje da kod plodova trudnica može uzrokovati mikrocefaliju, a možda i Guillain–Barréov sindrom. Cjepivo protiv zike za sada ne postoji, a jedine mjere prevencije su uništavanje komaraca i sprečavanje njihovih ugriza.