vojni poligon u slunju

Opaki prizori s vojne vježbe UDAR 19: Pogledajte što je radilo 900 vojnika

03.10.2019 u 17:19

Bionic
Reading

Na završnom prikazu međunarodne vojne vježbe 'UDAR 19' u četvrtak je na Vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju održan Dan uvaženih gostiju, a ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom ocijenio da je ta vježba još jedanput pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane

Vježba 'UDAR 19' ove se godine prvi put provodi kao međunarodna vojna vježba u kojoj sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga Republike Poljske s pet borbenih vozila tipa Rosomak, a inače se provodi na godišnjoj razini kao vježba ojačane bojne Hrvatske kopnene vojske.

Na Danu uvaženih gostiju bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, vojni izaslanici partnerskih zemalja i ostali visoki uzvanici. Na vježbi su bili i predstavnici Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts iz SAD-a, priopćio je MORH.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, koji je u vježbi bio u ulozi direktora, časnika za provedbu vježbe, pozdravio je sve nazočne te je ukratko predstavio vježbu i njezine glavne ciljeve.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je nakon završetka vježbe da je ona još jedanput pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane. 'Vaša predanost radu, služenje svome narodu, profesionalnost i prilagodljivost temelj su trajne sigurnosti naše domovine, ali i najmoćnijeg saveza u povijesti', istaknuo je ministar.

  • +49
Vojna vježba UDAR 19 Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Također je istaknuo da su hrvatski vojnici pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalnosti i interoperabilnosti sa saveznicima te kako vježba 'UDAR' prvi put ima međunarodno obilježje. 'Vi ste jamac mira i sigurnosti, hvala vam na tome. Naša zadaća je kontinuirano jačati Hrvatsku vojsku', poručio je ministar i svim vojnicima i suradnicima još jedanput zahvalio na uspješno odrađenoj vježbi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov ocijenio je kako je današnja vježba pokazala da su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima.

'Obuka koju ste prošli jamac je da ćete u međunarodnom okruženju djelovati onako kako ste se obučavali i uvježbavali te da ćete biti sposobni odgovoriti na zadaće koje vas očekuju', istaknuo je i dodao kako je ta vježba izravan rezultat kvalitetne obuke i uspješnog vođenja i zapovijedanja tijekom obučnih procesa.

'Današnjom vježbom proveli ste završnu obuku integracije i ocjenjivanja deklariranih snaga te jačanje interoperabilnosti između Hrvatske vojske, njezinih saveznika i partnera', rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, ističući kako je odgovor na prijetnje moguće postići samo razvojem visokog stupnja integracije, obuke i dostizanja zahtjevanih sposobnosti koje se postižu upravo kroz vježbe poput ove.

Cilj međunarodne vojne vježbe 'UDAR 19', koja se provodi od 23. rujna do 4. listopada 2019. na Vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju i u kojoj sudjeluje više od 900 pripadnika, jest jačati interoperabilnost između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Poljske zajedničkom vježbom s bojnim gađanjem.

'Drugi cilj je nacionalna certifikacija deklariranih postrojba, ponajprije mehanizirane satnije iz sastava Motorizirane bojne 'Pauci', koja će biti upućena u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republiku Litvu, te motorizirane satnije iz sastava Motorizirane bojne 'Vukovi'. U ovome integriranom bojištu u simuliranim uvjetima prikazani su usklađeno djelovanje kao integracija i upravljanje paljbom i manevrom. Također, kroz vježbu su prikazani svi elementi borbene moći koji karakteriziraju borbeno spremnu postrojbu', priopćio je MORH.